Make-A-Wish Nederland is het Goede Doel 2017 van de Barchemse 4Daagse

Elk jaar zet de Barchemse 4Daagse een organisatie in het zonnetje die onze steun en aandacht verdient. Dit jaar is Make-A-Wish Nederland de gelukkige. Deze stichting vervult al bijna 30 jaar de liefste wensen van kinderen en jongeren van 3 tot 18 jaar die een levensbedreigende ziekte hebben. Bijvoorbeeld door een dag te organiseren waarop ze als kind centraal staan, en niet als patiënt, waarbij ze hun zorgen even vergeten. De uitvoering van zo’n wens komt niet zomaar uit de lucht vallen – en hiervoor is mankracht en geld nodig.

Voorzitter Henk Luesink van de Barchemse 4Daagse overhandigde op 24 april een cheque van 250 euro aan Hanneke Kolste, vrijwilligster bij Make-A-Wish Nederland en al jarenlang deelnemer aan de Barchemse 4Daagse. Samen met haar dochter doet ze dit jaar voor de vijfde maal mee aan ons wandelevenement. In 1995 kwam Hanneke voor het eerst in aanraking met Make-A-Wish Nederland toen een jongen bij haar in de straat kwam wonen die fervent motor-fan was, en bij wie botkanker werd geconstateerd. Make-A-Wish Nederland organiseerde voor hem een dag waarbij zijn liefde voor motorrijden en -crossen centraal stond. Deze dag bleek voor hem, zijn familie en iedereen die er nauw bij betrokken was, een onvergetelijke ervaring. Sinds 2010 zet Hanneke zich actief in als vrijwilligster fondsenwerving voor Make-A-Wish Nederland.

Wilt u ook een financiële bijdrage doen? Tijdens de Barchemse 4Daagse, dit jaar van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli, staat in de sporthal van Dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem nabij de infobalie een bus waarin u een bijdrage kunt deponeren. Meer informatie over Make-A-Wish Nederland vindt u op www.makeawishnederland.org.

Vrijwilligersavond op 10 april

Op maandagavond 10 april 2017 zijn alle vrijwilligers van de Barchemse 4Daagse vanaf 20 uur welkom op de jaarlijkse vrijwilligersavond in de Schotzaal van Dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem. Op deze informatieve avond kijken we alvast vooruit naar de aankomende twaalfde editie van de Barchemse 4Daagse.

Na het welkomstwoord zal uitleg worden gegeven over het verkeersregelaarsexamen dat de verkeersregelaars voorafgaand aan de 4Daagse gehaald moeten hebben om het verkeer te kunnen regelen. Sinds enkele jaren moet dit examen via e-learning worden gedaan. Na de pauze zullen de verschillende werkgroepen overleggen over ieders inzet tijdens de twaalfde editie van ons wandelevenement.

Ter ondersteuning van de verkeersregelaars is er ruim twee weken later, op woensdag 26 april vanaf 19 uur in ’t Onderschoer, een inloopavond waarbij bestuursleden van de Barchemse 4Daagse de verkeersregelaars kunnen ondersteunen bij het doorlopen van de examenvragen.

De inschrijving voor editie 2017 is vandaag geopend

Het is 1 februari, en dat betekent traditiegetrouw de opening van de inschrijving voor de Barchemse 4Daagse. Vanaf vandaag kunt u zich aanmelden om op donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli elke dag een afstand van 20, 30, 40 of 50 km te gaan wandelen in de mooie Barchemse omgeving. Verdere details leest u op de homepage, waar u ook de ‘rode knop’ vindt om u daadwerkelijk in te schrijven voor de twaalfde editie van het wandelevenement. De laatste dag dat u zich via deze website kunt aanmelden is zondag 25 juni.

De Barchemse 4Daagse is een jaarlijks terugkerend wandelevenement met als thuisbasis het dorp Barchem, gemeente Lochem. Deelnemers komen niet alleen uit de regio maar ook van ver daarbuiten. Dankzij de inzet van meer dan 140 enthousiaste vrijwilligers kunnen de deelnemers vier dagen onbezorgd genieten van zorgvuldig uitgezette en volledig bepijlde routes in dit mooie deel van de Achterhoek.

De 4Daagse kent jaarlijks ruim 1300 deelnemers: zowel ervaren wandelaars die jaarlijks naar Barchem terugkeren, als ook wandelaars die voor het eerst aan een vierdaagse meedoen. Rust, ruimte, gastvrijheid en een gemoedelijke sfeer kenmerken de “Barchemse”.

Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2016

De oplossing van de prijsvraag in de Wandelkrant 2016 was:
“Stap voor stap wandelen we verder naar de finish”

Uit de vele juiste oplossingen heeft de organisatie drie winnaars getrokken, die het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht mogen aanschouwen. Zij zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– de heer Ton Delsink uit Aalten;
– mevrouw Willemien Eenink, eveneens uit Aalten;
– de heer Geert de Haan uit Emmeloord.

Samenvatting Barchemse 4Daagse 2016

De enigszins natte Barchemse 4Daagse van 2016 is inmiddels afge”lopen”. Een totaal van 1279 wandelaars heeft zich grotendeels digitaal ingeschreven: 900/301/63/15 voor de 20/30/40/50 kilometer. Hiervan hebben 1121 deelnemers alle vier dagen uitgelopen: 13 wandelaars voor de 50 km, 52 voor de 40 km, 264 voor de 30 km, en 792 wandelaars hebben vier maal de finish voor de 20 km bereikt.

Nagenieten met foto’s
Voor een kort verslag van alle wandeldagen: zie de rubriek Nieuws in de blauwe menubalk. Voor een korte sfeerimpressie van deze editie van de Barchemse 4Daagse kunt u terecht in ons fotoalbum; klik daarvoor op Foto’s in de blauwe menubalk. Deze foto’s zijn gemaakt door Johan Braakman en Evert Kamperman, en een uitgebreide serie foto’s van enkele dagen kunt u op zien door te klikken op de opening (met Piet Paulusma), dag 3, de route van dag 4 en de intocht. U wordt bij deze links doorgelinkt naar de website www.achterhoekfoto.nl.

Als u het startnummer van een (bevriende) wandelaar kent, dan kunt u zien hoe laat de bewuste wandelaar bij de start en de finish is verschenen. Klik hier en ga dan naar ‘Tijden’ in de blauwe menubalk, waar u het startnummer kunt ingeven (onder voorbehoud van nacontrole).

De Barchemse 4Daagse is ook aanwezig op Twitter of Facebook.

Tot ziens in Barchem, bij de twaalfde Barchemse 4Daagse van 29 juni t/m 2 juli 2017!

Natte dag, maar zonnig einde aan de Barchemse 4Daagse

De Twentekanaalroute begon vanochtend behoorlijk fris, maar wel droog toen de eerste wandelaars aan de beklimming van de Kale Berg begonnen. Bij het koepeltje werden alle wandelaars met muziek onthaald, en in een rap tempo liepen ze naar Lochem. Het zonnetje scheen, maar tegen elven pakten donkere wolken zich samen. Een zeer stevige plensbui volgde. Toen er ook nog enkele flinke donderslagen volgden was het schuilen geblazen. Het klaarde weer op, maar met af en toe flinke buien moesten de paraplu’s, poncho’s en regenjassen regelmatig in stelling worden gebracht. Het leek een verregende middag te worden.

Gaandeweg de middag brak de zon echter steeds vaker door en zoetjesaan kwam de stroom wandelaars die in Barchem de finishstreep passeerden op gang. Ook de publieke belangstelling bij de intocht nam toe en het werd gezellig druk in en rondom dorpshuis ’t Onderschoer.

De wandelaars waardeerden de nieuwe route richting Exel door een prachtige groene omgeving. Het laatste deel van de route richting Barchem was af en toe behoorlijk modderig maar leidde niet tot complicaties. De zon maakte veel goed.

Van de 1279 opgegeven deelnemers hebben uiteindelijk 1121 deelnemers deze elfde vierdaagse uitgelopen. Op de homepage zijn exacte aantallen per afstand en diverse foto’s te zien. Organisatie en deelnemers kunnen terugkijken op een weliswaar zeer natte maar daarentegen bijzonder geslaagde vierdaagse.

Weerbericht zondag 3 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: zaterdag 21.45 uur)

Weerbericht-zo-3juli

Temperatuur: 18 graden

Neerslag: In de nacht naar zondag in de kustgebieden enkele buien en daarbij ook kans op onweer, verder landinwaarts op een lokale bui na overwegend droog.
Zondag in de loop van de dag verspreid enkele buien en daarbij ook kans op onweer. Veel plaatsen houden het zondag overwegend droog.

De Berkelroute: heksensoep en het dak eraf!

Terwijl de ene wandelaar van een smakelijke heksensoep in Gelselaar genoot (wat zit erin? … alleen de heks weet het!) was de andere wandelaar een polonaise aan het maken in ’t Onderschoer. Daar blies de Bargkapel de pannen van het dak met top-Egerländermuziek!

Het merendeel van de deelnemers had eigenlijk gewoon een prima wandeldag. Via ’t Soerink en Beekvliet naar Geesteren. De lange afstanden wandelden verder naar Gelselaar, Nettelhorst en de Rengershoek en van daaruit naar Geesteren. Veel open terrein, weidse uitzichten, in de verte de Lochemse en Kale Berg. Mooie temperatuur, af en toe een spatje regen en in de loop van de dag een stevig zonnetje. Maar ook een enkele maal een flinke plensbui!

In Borculo waren de terrassen goed gevuld; de route voerde daar door het centrum. Via de Prins Hendrikstraat (al 10 jaar 4Daagse-minded) door de wijk de Koppel naar De Lebbenbrugge. Verder over het prachtige Stelkampsveld en via de Bosheurne naar Barchem. Er werd lekker gelopen, de sfeer was goed, glimlachen op alle gezichten: top vandaag!

De Twentekanaalroute op zondag 3 juli voert de deelnemers direct echt de beide ‘bergen’ over naar Lochem, Ampsen, Exel en weer Lochem. Via het Onderlangs en de Looweg terug naar Barchem waar de Via Barcholia lonkt. De 30, 40 en 50 kilometer lopers doen overigens daarnaast Laren en omgeving nog aan. Morgen weer een muzikale verrassing bij het koepeltje op de Kale Berg, de Zompenkearls (gisteren te horen bij Holiday Sport) bij Erve Harkink én een feestelijk en muzikaal onthaal in Barchem. Vanaf 12.00 uur wordt de grootste groep wandelaars terugverwacht op het Dorpsplein. Maar ook de allerlaatste loper zal een eervol onthaal ontvangen!

Bloemen en versnaperingen zullen tijdens de intocht volop te koop zijn. Bezoekers zijn natuurlijk van harte welkom, en hen wordt verzocht zoveel mogelijk gebruik te maken van de parkeerplaatsen van de organisatie. Jammer dat het morgen de laatste wandeldag is!

Weerbericht zaterdag 2 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: vrijdag 15.30 uur)

Weer-za-2-juli

Temperatuur: 17-18 graden

Neerslag: In de nacht naar zaterdag trekt de neerslag oostwaarts weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Zaterdag tot in de middag op de meeste plaatsen droog. Zaterdagmiddag/avond verspreid enkele buien met een kleine kans op hagel of onweer.
In de nacht naar zondag blijft het overwegend droog. Zondag tot de avond kan er wel een bui vallen, op veel plaatsen blijft het overwegend droog.

Toch geen blubberrun!

De modder viel reuze mee – althans volgens diverse wandelaars. Natuurlijk was het in natuurgebied Het Hagenbeek wel behoorlijk nat en even opletten, maar de route was goed begaanbaar, ook op de zandwegen en bospaden. Via Het Hagenbeek ging de Veengootroute richting De Wildenborch, richting Vorden en het Grote Veld. Open stukken en bos wisselden elkaar af: een mooie omgeving en een prima sfeer. Top!

Zware regen bleef uit en vanaf een uur of twee liet ook de zon zich steeds beter zien. Overigens een tijdstip waarop veel van de deelnemers al weer gefinished zijn. In Het Onderschoer was het nog gezellig toeven, zowel binnen als buiten.Het Rode Kruis had vandaag wel wat meer blaren en andere wandelblessures te behandelen dan gisteren. Toch waren er vandaag niet heel erg veel uitvallers. Van de 1279 wandelaars die zich hadden aangemeld, hebben er 1209 reglementair de finish gehaald na deze tweede wandeldag, met een uitval deze dag van ‘slechts’ 13 wandelaars. Kijk hier (onder statistiek) voor de exacte aantallen van starters en finishers per afstand – overigens nog onder voorbehoud van nacontrole.

Zaterdag 2 juli: de Berkelroute waarbij Geesteren, Gelselaar en Borculo worden aangedaan. Een andere richting weliswaar, maar wederom een prachtomgeving met z’n eigen charme. Het lijkt dit weekend wat droger te worden, maar regenval is zeker niet uit te sluiten. De wandeltemperatuur is eigenlijk perfect. Genieten dus weer deze derde wandeldag!