Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2017

De oplossing van de prijsvraag in de Wandelkrant 2017 was:
“Al twaalf keer wandelen in de mooie omgeving van Barchem”

Uit de vele juiste oplossingen heeft de organisatie drie winnaars getrokken, die het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht mogen aanschouwen. Zij zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– de heer Jan Wolferink uit Lochem;
– mevrouw Annelien van Hooijdonk uit Vorden;
– de heer Joost Egberts uit Aalsmeer.

Van harte gefeliciteerd!

Veel regen verwacht, maar uiteindelijk weinig gekomen

Vandaag was al weer de laatste wandeldag. De route voerde de wandelaars langs Lochem via Exel, en voor de langere afstanden ook via Laren en Harfsen, terug naar Lochem en Barchem. In Laren, bij landgoed Verwolde, kon men even stil staan bij de Dikke Boom (400 tot 450 jaar oud) en “Oom Frits” – de inmiddels overleden zomereik. Twee bezienswaardigheden waar de route nog niet eerder langs kwam.

De wandeling begon ’s ochtends zoals gebruikelijk met de beklimming van de Kale Berg. Bij het koepeltje stond al heel vroeg een zeer enthousiaste violist, vergezeld van een even kundige accordeonist. Met de vrolijke tonen op de achtergrond konden de eerste wandelaars hun weg vervolgen naar Lochem. Het volgende muzikale hoogtepunt kwam bij Erve Harkink. Daar stonden de Zompenkearls voor een muzikaal onthaal van de wandelaars. Daarna langs kasteel De Cloese en dan via Lochem door naar Exel.

Ondertussen klaarde het weer ook op. De regen hield op en bij de finish mochten sommige wandelaars zich verheugen op een (mager) zonnetje. De eerste wandelaar bereikte de finish al om 11.02 uur en daarna volgden er uiteraard steeds meer. Begin van de middag kwamen de meeste wandelaars binnen.

De route was op punten veranderd maar viel gelukkig goed in de smaak. Met name het bezoekje aan Oom Frits en de Dikke Boom vond men de moeite waard. Net voor vier uur ’s middags meldde de laatste wandelaar zich aan de finish. Op het plein bij ’t Onderschoer bleef het nog wel even gezellig.

De organisatie kijkt terug op een mooie 4Daagse. Enthousiaste wandelaars en minstens even enthousiaste vrijwilligers zorgden voor een fantastische sfeer. De weersvoorspelling – drie dagen iets regen, en een vierde dag nog iets meer – bleek uiteindelijk mee te vallen, met mooi wandelweer als resultaat. Iedereen bedankt en tot volgend jaar!

Weersverwachting voor zondag 2 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: zaterdag 21.00 uur)

Temperatuur: 20 graden (zondag)

In de loop van de nacht naar zondag kan er een lokaal buitje of wat lichte (mot)regen vallen. Zondag tot in het begin van de middag verspreid af en toe wat (mot)regen/buiige neerslag. In de loop van zondagmiddag wordt het vanuit het westen/noordwesten overwegend droog.

Prima wandeldag ondanks een beetje regen

Voor zaterdag was de weersvoorspelling niet hoopgevend, maar gelukkig viel de praktijk mee. Het was zeker niet droog maar toch ook niet heel nat. Het miezerde en daarvan hadden de meeste wandelaars niet zo heel veel last. Per saldo leverde de derde dag wel wat meer blaren en andere blessures op. Dat kan aan het weer liggen, maar de wandeldagen beginnen nu mogelijk ook hun tol te eisen. Wie zal het zeggen …

Voor verreweg de meeste wandelaars verliep de dag gelukkig prima. Via ’t Soerink en een klein stukje Beekvliet kwamen de wandelaars bij het eerste rustpunt bij De Waltakke, snel gevolgd door het tweede rustpunt bij het gezellige café Florijn in Gelselaar. De wandelaar had het voor het kiezen … of genoot bij beide rustpunten van een lekker kopje koffie! Na Gelselaar ging het via Nettelhorst en de Rengershoek naar Geesteren. Veel open terrein en weidse gezichten kenmerkten de route tot op dat moment. Terwijl de temperatuur toch redelijk op peil was, bleef het zachtjes regenen. Na Geesteren was het op naar Borculo. Daar was er gelegenheid tot rust en medische zorg bij Speeltuin De Koppel.

Als klapstuk van de dag kwamen de wandelaars langs Museum De Lebbenbrugge. Daar was het een drukte van belang. Naast wandelaars was ook de hondenvereniging aanwezig voor (uiteraard!) het trainen van de trouwe viervoeters. Speciaal voor de wandelaars stond daar het gemengde koor Efkes Anders. Dat bracht een hoop sfeer en gezelligheid. Daarna volgde de rust en stilte van één van de mooiste natuurgebieden uit de omgeving, het Stelkampsveld. Op een mooi punt kon men daar genieten van al het lekkers uit de Vitaminebar. En tot slot keerden de wandelaars via de Bosheurne terug naar ’t Onderschoer. Daar was de sfeer super. Het Seniorenorkest De Achterhoek zorgde voor de gezelligheid en de wandelaars konden zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor alweer de laatste dag.

Morgen wacht de finish én wacht de wandelaars (hopelijk) een mooi onthaal van familie en vrienden. Ook hen verzoeken wij gebruik te maken van onze grote parkeerplaats om overlast in het centrum van Barchem te voorkomen (zie eerder bericht).

Parkeren!

Even een serieus berichtje van de organisatie. De Barchemse 4Daagse regelt voor alle wandelaars parkeerplaatsen net buiten het centrum van Barchem. Niet voor niets. Barchem is maar een klein dorp en heeft echt niet voldoende parkeerplaatsen voor eenieder. Dus wandelaars, maak alsjeblieft gebruik van onze parkeerplaats aan de Woodbrookersweg. Dat voorkomt veel overlast voor bewoners en organisatie.

Weersverwachting voor zaterdag 1 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: vrijdag 21.00 uur)

Temperatuur: 19 graden (zaterdag) – 21 graden (zondag)

Tot in de loop van zaterdagmiddag vanuit het noorden/noordwesten regen/buiige neerslag. Deze bereikt het oosten van het land al in de loop van de nacht naar zaterdag. Zaterdag overdag geruime tijd regen/buiige neerslag, zaterdagmiddag wordt het vanuit het noordwesten droger tot overwegend droog. Voor het oosten vanaf de tweede helft van zaterdagmiddag droger tot overwegend droog.

In de nacht naar zondag kan er nog een lokale bui vallen, op de meeste plaatsen droog. Zondag verloopt minder nat, wel valt er in de loop van de tweede helft van zondagochtend tot in de eerste helft van zondagmiddag vanuit het westen verspreid wat regen/buiige neerslag.

Gewoon een mooie wandeldag

Na de regen van gisteren was het natuurlijk de vraag hoe nat natuurgebied Het Hagenbeek zou zijn. Maar gelukkig viel het met de nattigheid mee. De route ging weliswaar over zandwegen en bospaden maar was en bleef goed begaanbaar. Dat laatste kwam natuurlijk vooral door de weergoden die ons goed gezind waren. Het bleef tot aan de sluitingstijd van 17.00 uur droog én de temperatuur was uitstekend. Met plusminus 19 graden was het prima wandelweer.

Via Het Hagenbeek wandelde eenieder richting De Wildenborcherhof. Daar stond voor de liefhebber de koffie klaar. Via Vorden (voor de kilometervreters) ging de route door het Grote Veld naar Lochem. Een afwisselende route met veel open veld en bos.

De Beemd was het volgende rustpunt. De sporthal had het prima voor elkaar. Er was veel ruimte voor alle wandelaars om even bij te komen en een kopje koffie of een kom soep te nemen. Daarna voerde de route langzaam maar zeker terug naar Barchem. Met onderweg nog de mogelijkheid om bij de Vitaminebar te genieten van een heerlijke fruitcocktail.

Aan het einde van de route was er weer een warm welkom; Jan Verkerk zorgde in ’t Onderschoer voor de muzikale noot. Al met al een prachtige dag met relatief weinig wandelblessures en uitvallers.

Morgen volgt de Berkelroute langs onder andere Geesteren, Gelselaar en Borculo. De weerberichten zijn matig en voorspellen weer regen. Maar zoals een wandelaar op Achterhoek FM zei: ‘we verwachtten regen maar kregen prachtig wandelweer met zelfs een zonnetje af en toe’. En daar tekent de organisatie dus morgen weer voor!

Weersverwachting donderdagavond 29 juni

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: donderdag 21.00 uur)

Temperatuur: 22 graden (vrijdag) – 18 graden (zaterdag)

Vrijdag gaat voor de meeste plaatsen overwegend droog van start, vanaf later op vrijdagochtend en met name in de middag/avond verspreid weer enkele buien met lokaal ook kans op een onweersbui. Lokaal kan er vrijdag nog wel een pittige bui vallen met veel regen.

In de nacht naar zaterdag bereikt een nieuw actief regengebied het westen van het land en die verlaat het land pas later op zaterdagmiddag/-avond. Dat betekent voor zaterdag voorlopig de natste dag met langdurig regen/buiige neerslag, pas vanaf zaterdagmiddag vanuit het westen weer droger tot overwegend droog. Voor het oosten vanaf zaterdagnamiddag droger tot overwegend droog.

Zondag verloopt minder nat, wel valt er in de loop van de tweede helft van zondagochtend tot in de eerste helft van zondagmiddag vanuit het westen verspreid wat regen/buiige neerslag.

Droge start met een buitje onderweg en aan de finish

Vol goede moed gingen de wandelaars van start. De deelnemers vertrokken dan ook onder prima weersomstandigheden. Hoewel de zon zich niet echt liet zien, was de temperatuur goed en viel er geen regen. Nog geen regen …

Na krap drie uur arriveerde de eerste wandelaar in ’t Onderschoer. Een mooie tijd met als beloning een droge overtocht en een live interview van Achterhoek FM. Daarna begon het toch zachtjes aan te regenen. En rond het middaguur waren maatregelen wel gewenst: de regenjas, poncho of de ouderwetse paraplu kwamen massaal tevoorschijn. Maar de moraal bleef goed. Regen of geen regen, de meeste wandelaars genoten van de route en lieten zich niet van de wijs brengen.

Na ’t Medler voerde de route langs een nieuw stukje in Linde en langs een nieuw rustpunt, de Lindense Molen. Wandelaars roemden de verzorging aldaar. Na Linde volgde Ruurlo. Langs het zeer recent geopende museum in Kasteel Ruurlo wandelde iedereen Ruurlo binnen. Bij het kerkplein was er tijd voor een muzikaal intermezzo verzorgd door de Zompenkearls uit Lochem.

Voor de wandelaars die de tijd hadden werd het weer iets vriendelijker. In de loop van de middag nam de regen namelijk af, maar droog was het vooral tussen de buien door.

Terug in ’t Onderschoer was er tijd voor rust en live muziek van De Heeren. Met vooral country & western classics vermaakte het duo, bestaande uit een dame (!) en een heer, de binnenkomende wandelaars.

Na binnenkomst van alle wandelaars konden de wandelaars en de organisatie tevreden terugkijken op een prima verlopen wandeldag. Morgen volgt de Veengootroute en komen de wandelaars onder andere langs kasteel Wildenborch en het Grote Veld. De organisatie wenst een ieder alvast veel wandelplezier morgen!

Gezellige opening van de twaalfde Barchemse 4Daagse

Ook dit jaar was de opening van de Barchemse 4Daagse weer een gezellige en drukbezochte avond. Muziekvereniging Crescendo was – net als eerdere jaren – weer van de partij en zorgde voor een gezellige sfeer met haar muzikale omlijsting.

Nieuw dit jaar is de aanwezigheid van streekradio Achterhoek FM met een ‘studio’ in dorpshuis ’t Onderschoer. Luisteraars thuis konden dus meegenieten van de opening in ’t Onderschoer te Barchem. Ook tijdens de Barchemse 4Daagse zal Achterhoek FM live verslag blijven doen van het wandelevenement. Niet alleen vanuit ’t Onderschoer maar ook langs de routes van de dag met interviews en sfeerimpressies ter plaatse.

Als eerste was het woord aan voorzitter Henk Luesink. Traditiegetrouw leidde hij de openingsavond in. Hij vroeg speciale aandacht voor de ruim 140 vrijwilligers. De Barchemse 4Daagse valt en staat met de inzet en het enthousiasme van alle vrijwilligers en dat kan nooit genoeg benadrukt worden!

Daarna volgde een kort interview met Hanneke Kolste. Hanneke is een vaste wandelaarster van de Barchemse 4Daagse én vrijwilligster bij de Stichting Make-a-Wish Nederland – het Goede Doel 2017 van de 4Daagse. Zij vertelde de zaal over de stichting die wensen van kinderen met ernstige en vaak terminale ziektes laat uitkomen. Een mooi maar ook aangrijpend verhaal. Hanneke sprak ook haar eigen wens uit: als iedere wandelaar nu één euro doneert, dan kan daar ongetwijfeld weer een kinderwens worden vervuld. Voor de donaties zijn er tijdens de Barchemse 4Daagse speciale blauwe spaarpotten aanwezig waar iedereen een gift in kan deponeren.

Vervolgens was het woord aan wethouder Ingrid de Pagter van de gemeente Lochem. De wethouder roemde eveneens de inzet van de vrijwilligers en maakte van de gelegenheid gebruik om ook andere initiatieven binnen de gemeente Lochem op wandelgebied over het voetlicht te brengen.

Als laatste was het tijd voor de speciale gast van dit jaar, Leoni Blokhuis. Leoni is een jonge enthousiaste en bijzondere ondernemer uit het naburige Twente. Ze is voetbalmakelaar en richt zich heel specifiek op het vrouwenvoetbal. Leoni had een mooi en bevlogen verhaal over haar ware pionierswerk. Zij verzorgde onder andere de eerste betaalde transfer van een Nederlandse speelster. Na haar verhaal was het tijd voor de gong. Met een flinke en ferme klap opende Leoni de 4Daagse. Maar liefst 1144 deelnemers mogen dit jaar van start!