Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2022 zijn bekend!

Ook het afgelopen jaar hebben we vele inzendingen mogen ontvangen op onze prijsvraag in de Wandelkrant. De redactie heeft aselect drie winnaars getrokken die de slagzin “Wandeldorp Barchem is geweldig” hadden gevonden. Zij mogen een rondvlucht boven onze prachtige omgeving maken met Rene Verheugd.

Van harte gefeliciteerd en veel plezier met jullie vlucht:
– Gerrit Burkink uit Wichmond
– Patrick Huisken uit Barchem
– Garmien Feldkamp uit Vorden

En voor de andere deelnemers; komende 4Daagse zorgen we natuurlijk weer voor een uitdagende puzzel met een leuke prijs!

Samenvatting Barchemse 4Daagse 2022

De Barchemse 4Daagse van 2022 is inmiddels afge”lopen”. Aan het begin van de eerste wandeldag, donderdag 30 juni, stond de teller op 1027 wandelaars: 213/560/197/48/9 voor de 15/20/30/40/50 kilometer. Van hen hebben 862 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen: 7 wandelaars voor de 50 km, 37 voor de 40 km, 158 voor de 30 km, 489 voor de 20 km, en 171 wandelaars hebben vier maal de finish voor de 15 km bereikt.

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.

Nagenieten
Voor een kort verslag van alle wandeldagen: zie de rubriek Nieuws in de blauwe menubalk, en zie onze Facebook-berichten. Voor een korte sfeerimpressie van deze editie van de Barchemse 4Daagse kunt u terecht in ons fotoalbum; klik daarvoor op Foto’s in de blauwe menubalk. Deze foto’s zijn gemaakt door Gradus Derksen van Joosthuis Producties.
De foto’s die op de eerste wandeldag (30 juni) zijn gemaakt kunt u eventueel nog terugzien en bestellen via www.wandelsportfoto.nl.
Ook op de website Heopa Wandel Blog heeft wandelaar Henk van der Sanden beschreven op welke wijze hij van de vier wandeldagen genoten heeft, voorzien van vele foto’s.

Het Nationaal MS Fonds was dit jaar het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. In aanvulling op een bedrag van 500 euro vanuit de Stichting Barchemse 4Daagse, zat er nog een aanvullend bedrag in de twee verzegelde collectebussen, die aan het Nationaal MS Fonds zijn overhandigd.

Dag 4: Een feestelijke afsluiting

Het kan niet op dit jaar. Weer een heerlijk zonnetje en een prima temperatuur, alhoewel het voor een aantal lopers wel erg warm begint te worden. De route had gelukkig weer voldoende schaduw, zodat het goed vol te houden was.

Vanaf de start ging het direct over de Kale Berg en langs de uitkijktoren op de Lochemse berg richting het Twentekanaal, Exel, Laren en via het Openluchttheater weer richting Barchem. Op het dorpsplein achter het Onderschoer was inmiddels alles voorbereid om de wandelaars feestelijk binnen te halen. De Kerklaan (op deze dag ook wel de Barchiola genoemd) was door de bewoners feestelijk versierd. De muziek nodigde uit om de laatste meters nog even extra stevig door te stappen. De medailles en speldjes lagen startklaar en zo kon iedereen de vierdaagse met een tevreden gevoel afronden. We kregen van vele wandelaars enthousiaste bedankjes en de belofte dat we elkaar volgend jaar weer zien. Wij hebben er alvast weer zin in! In 2023 is de Barchemse 4Daagse van 29 juni t/m 2 juli. Zet het vast in de agenda!

Voor de mensen die zich afvragen waar de foto’s staan die donderdag gemaakt zijn op de route: Die staan op www.wandelsportfoto.nl.

Dag 3: Bikkelen en genieten

Dag drie: de Berkelroute. Ook weer een prachtige tocht, en het weer werkte ook weer goed mee. We startten vandaag met wat minder lopers, inmiddels zitten we op 916 wandelaars. Je ziet dat het soms tegenvalt, of dat een enkeling helemaal niet gestart is door omstandigheden. Het Rode Kruis is onze rots in de branding om wandelaars bij te staan. Zij verzorgen elke dag vele voeten en andere pijnlijke plekken. Hierbij dan ook even een welgemeend dankjewel aan deze vrijwilligers! Met hun hulp kan menigeen ook deze dag wel meedoen. Wandelaar Yvonne loopt vanaf vandaag de 20 km in plaats van de 30 km. “Het is heerlijk lopen en mentaal gaat het geweldig, maar mijn lijf wil dit jaar niet meewerken. 30 km is teveel. Het Rode Kruis heeft m’n voeten ingepakt en met de organisatie kon ik regelen dat ik vanaf nu de afstand aanpas. Dan kan ik toch door. Gelukkig maar.” De derde dag is vaak de zwaarste dag. De impact van de eerste dagen laat zich voelen, en je weet dat er nog twee dagen te gaan zijn.

De route was dit jaar op een paar punten wat aangepast. Dit werd door de wandelaars zeer gewaardeerd. Nog wat meer afwisseling tussen bos en weiland, met het voetveer bij de Lebbenbrugge als hoogtepunt. Daar stond men graag voor in de rij. Bij de finish in Barchem buiten muziek van Radio Ideaal en binnen live muziek door Duo Een en Ander. Het is heerlijk ontspannen op het terras op het plein, met een zonnetje en veel gezelligheid. Zo kun je je optimaal mentaal voorbereiden voor de finishdag morgen. We hebben er nu alweer zin in!

Dag 2: Het gaat op rolletjes

Dag twee zit er alweer op. Gisteravond was het nog even spannend met de wolkbreuk en forse wind. Gelukkig waren we er vlot bij en konden we de startboog tijdig afbreken, maar de hekken moesten vanochtend weer overeind gezet worden. De temperatuur was vanochtend vroeg nog wat frisjes, maar juist prima voor een nieuwe wandeldag. En alles was even goed afgestoft, wat ook prettig was voor de wandelaars.

Vandaag gingen de routes richting het Grote Veld en Vorden. Wandelaar Henrieke Hukker komt van oorsprong uit Vorden en toch loopt ze vandaag voor het eerst mee met de vierdaagse. “Ik heb eerder andere vierdaagsen gelopen, en dan de 20 km. Nu voor het eerst hier en dan ook maar de 30 km. Echt pittig, maar als je lekker rustig aan doet komt het goed. Ik ga gewoon ervaren wat ik tegen kom. Af en toe een praatje met andere lopers. Heerlijk!”

De Barchemse dames van ‘Wie meugt weer’ waren na afloop heel tevreden over hun dag. “Het voelt als vakantie. Er is zo’n relaxte sfeer, ook bij de vrijwilligers. En we hebben lekker gelopen. Fijn dat het weer kan.” Ook de organisatie is tevreden. Ron Menop, evenementencommissaris, heeft een rustige dag gehad: “Het gaat op rolletjes, mooi dat het zo soepel loopt.”

We willen wel alle deelnemers die met de auto komen vragen om hun auto op de aangewezen parkeerplaats te zetten en niet in de straten in het dorp. Er is daar een tijdelijk parkeerverbod, aangegeven op de borden aan het begin van de straten. Vandaag heeft een parkeerwacht van de gemeente al een aantal waarschuwingen uitgedeeld. We hebben gratis parkeren georganiseerd om overlast voor de inwoners van Barchem te voorkomen. We hopen op ieders medewerking hiermee.

Tot morgen!

De eerste dag zit erop!

De eerste dag zit er op! Een mooie, warme en rustig verlopen dag. Het voelde weer als vanouds; de start, de wandelaars onderweg en bij de rustpunten tegenkomen, zoals bij de fraaie Lindesche molen, en traditiegetrouw een wandelaar die klokslag zes uur afklokt.

Kort voor zessen kregen de vrijwilligers de laatste instructies en stonden de wandelaars startklaar in dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem. Nadat de gong om 6.00 uur heeft geklonken zijn de eerste lopers voor de 40 en 50 km vertrokken. Theo Kersten en Alex Oldenburg zijn twee van deze lopers. Alex doet voor het eerst mee: “Mijn vrouw komt uit deze omgeving, dus ik weet dat het hier prachtig lopen is.” Theo doet voor de tweede keer mee: “De routes zijn mooi. Ik vind de Nijmeegse vierdaagse te massaal, het is hier veel prettiger lopen. De bewoners zijn betrokken, daar krijg je soms kippenvel van als ze je langs de route bijvoorbeeld komkommer aanbieden.” Beide heren zijn ‘doorlopers’, te lang pauzeren maakt dat het moeilijk weer starten is. En zelfvoorzienend; brood en water bij zich en dat het liefst lopend opeten.

Ook de wandelaars die de volgende rondes startten gingen vlot en goed van start. Gedurende de dag druppelden de wandelaars weer binnen en na afmelding bij het startbureau konden zij verdiend genieten van het terras en de zon.

Het warme weer op deze eerste wandeldag werd ‘afgeblust’ met enig noodweer over Barchem rond acht uur ’s avonds. Gelukkig waren op dat moment de wandelaars al meerdere uren van de route. De buien hebben het warme weer verdreven, waardoor de vrijdag met aanmerkelijk lagere temperaturen van start zal gaan.

Wat een feest om dit weer met elkaar te mogen beleven. We hopen dat iedereen vanavond goed kan ontspannen, lekker slapen en dan zien we jullie morgenochtend vroeg weer! 

Praktische informatie voor de wandelaars

Toezending digitale startkaart
Voor deelnemers die zich via internet hebben ingeschreven: als bijlage in de bevestigingsmail vindt u de digitale startkaart, met daarop uw startnummer, een QR-code, uw naam en de afstand in PDF-formaat. We verzoeken u om deze digitale startkaart op uw mobiele telefoon te bewaren of te printen en mee te nemen. Deze startkaart heeft u nodig bij de start en finish van elke wandeldag. U kunt op de eerste wandeldag, na scan van de QR-code, direct starten vanuit Dorpshuis ’t Onderschoer, Beukenlaan 1 te Barchem. Denk eraan om bij het verlaten van de startlocatie een routebeschrijving en dagkaart (controlekaart) mee te nemen.

Gebruik start- en dagkaart
Uw startkaart met QR-code wordt bij vertrek en aankomst in ’t Onderschoer gescand. Houdt u daarom voor een vlot verloop s.v.p. tijdens de wandeldagen bij de start en finish uw startkaart bij de hand. Onderweg wordt uw papieren dagkaart een aantal malen ter controle geknipt. Aan het eind van elke wandeldag levert u deze dagkaart weer in bij het startbureau (afmelding), en bij goedkeuring ontvangt u een dagkaart voor de volgende dag. Bij de start van de eerste wandeldag krijgen alle wandelaars een dagkaart voor deze dag.

Starttijden/routebeschrijvingen
De wandelaars voor de 50 en 40 km starten elke wandeldag tussen 6.00 uur en 6.45 uur vanuit Dorpshuis ’t Onderschoer. De 30 km start tussen 7.00 uur en 7.45 uur, de 20 km tussen 8.00 uur en 9.30 uur en de 15 km tussen 9.00 uur en 10.00 uur. Alle wandelaars dienen zich uiterlijk om 17.00 uur af te melden.
Routebeschrijvingen zijn kort voor vertrek beschikbaar. Uiteraard zijn de routes weer volledig bepijld. Op de routebeschrijving staat ook het calamiteitennummer vermeld.

Parkeren
Wanneer u met de auto komt verzoeken wij u uitsluitend gebruik te maken van de centrale parkeerplaats aan de Woodbrookersweg. Deze is met borden aangegeven. Parkeren is gratis voor de wandelaars op deze parkeerplaats.
Komt u op de fiets, dan kunt u gebruik maken van de fietsenstalling bij Dorpshuis ’t Onderschoer. Ook deze stalling is gratis voor de wandelaars.

Wandelboekjes
Uw wandelboekje kunt u tot en met zaterdag 2 juli nabij de informatiebalie in ’t Onderschoer inleveren en zondag 3 juli weer voorzien van een stempel afhalen.

Rode Kruis/Fysiotherapie
Op de rustpunten en in ’t Onderschoer zijn tijdens de wandeldagen medewerkers van het Rode Kruis aanwezig. U kunt zich daar in geval van medische klachten melden.
In ’t Onderschoer zijn iedere middag fysiotherapeuten aanwezig, door wie u zich kunt laten masseren.

Corona
Het Covid-19-virus is niet weg, en daarom blijven we de richtlijnen en adviezen van het RIVM hanteren. Een belangrijk advies is: blijf thuis als u klachten heeft die passen bij corona, en doe dan een zelftest of een test bij de GGD.

Weersverwachting
(i.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl)

Waarschuwing: donderdag later in de middag en in de avond onweersbuien in het noorden en oosten (code geel).

Goede Doel 2022: Nationaal MS Fonds

Dirk Rossel is al jaren vrijwilliger voor de Barchemse 4Daagse en collectant voor het Nationaal MS Fonds. Dit jaar kwam dit samen doordat de Barchemse 4Daagse het Nationaal MS Fonds als Goede Doel 2022 bestempelde. Dit stond al voor 2020 en 2021 in de planning, maar kon vanwege de maatregelen om het Covid-19-virus in te dammen toen niet doorgaan.

De Barchemse 4Daagse zet jaarlijks een organisatie in het zonnetje die (financiële) steun en aandacht verdient. In 2019 was dit de lokale Seniorensoos, en nu een nationale organisatie. Het Nationaal MS Fonds strijdt voor betere behandelingen en een betere kwaliteit van leven voor mensen met multiple sclerose, een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. De oorzaak van deze auto-immuunziekte – waarbij het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt – is nog steeds niet helemaal bekend. In Nederland zijn er ruim 25.000 mensen met multiple sclerose, en gemiddeld krijgt iedere dag iemand in Nederland de diagnose. Er zijn medicijnen die de ziekte kunnen remmen, maar een oplossing voor multiple sclerose is er (nog) niet.

Dirk Rossel heeft multiple sclerose van heel dichtbij meegemaakt. Zijn zoon Wijnand kreeg op 26-jarige leeftijd de diagnose MS. Het bleek een progressieve vorm van deze ziekte te zijn, waardoor hij hard achteruitging en al snel in een rolstoel belandde. Wijnand verhuisde naar een verpleeghuis een paar kilometer verderop waar hij volledige zorg kreeg, en waar Dirk en zijn vrouw elke dag even langs konden gaan. Toch ging Wijnand verder achteruit, en overleed hij op een leeftijd van 42 jaar, nu enkele jaren geleden. In het magazine ‘MS leeft’ uit maart 2021 staat een mooi interview met Dirk. Hij is verheugd met de aandacht die de Barchemse 4Daagse dit jaar aan ‘die rotziekte’ geeft.

Het Nationaal MS Fonds verkrijgt geld via onder meer collectes, acties en nalatenschappen. Het Fonds besteedt dit geld aan het initiëren en de financiering van wetenschappelijk onderzoek naar behandeling en genezing, aan voorlichting voor mensen met MS en hun naasten, en aan (coaching)activiteiten om de zelfredzaamheid van mensen met MS te verbeteren. Het uiteindelijke doel: een wereld zonder MS.

Mooie bijkomstigheid: de collecteweek van het Nationaal MS Fonds (26 juni t/m 2 juli) valt dit jaar net samen met de Barchemse 4Daagse. Tijdens het wandelevenement zullen we dan ook een collectebus bij het Startbureau neerzetten, zodat wandelaars en vrijwilligers hier een eigen bijdrage voor het Goede Doel in kunnen stoppen.

Het Nationaal MS Fonds heeft een eigen website: https://nationaalmsfonds.nl. Onder het kopje ‘Wat is MS?’ staat duidelijke uitleg over deze ziekte.


Namens de Stichting Barchemse 4Daagse overhandigt Henk Luesink een cheque aan Dirk Rossel (links) als vertegenwoordiger van het Nationaal MS Fonds

Lochem is Wandelgemeente van het Jaar 2022!

Lochem is vandaag uitgeroepen tot Wandelgemeente van het Jaar 2022. De Gelderse gemeente, waartoe ook Barchem behoort, nam het op tegen het Utrechtse Rhenen en het Limburgse Meerssen. Tot en met 10 april konden publieksstemmen worden uitgebracht via tevoetonline.nl.

Na het sluiten van deze periode werden de stemmen geteld en was het aan de vakjury om te bepalen wie zich in 2022 mocht laten kronen tot ‘Wandelgemeente van het Jaar’. De vakjury volgde uiteindelijk de publiekswinnaar en zo mag Lochem zich de nieuwe titelhouder noemen.

Verdere informatie staat op de website van tevoetonline.nl.