De 15e editie van de Barchemse 4Daagse verschuift naar 1 t/m 4 juli 2021

De 15e editie van de Barchemse 4Daagse verschuift naar 1 t/m 4 juli 2021. Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen zal er in 2020 geen Barchemse 4Daagse plaatsvinden. Uiteraard vinden we dit jammer, maar we hebben er het volle begrip voor dat we de huidige maatregelen nog enige tijd moeten volhouden om de verspreiding van het coronavirus verder controleerbaar te houden. De ingeschreven wandelaars hebben we al een bericht gestuurd dat ze hun volledige inschrijfgeld van 2020 teruggestort krijgen.

De editie die voor dit jaar gepland stond schuiven we door naar volgend jaar, en wel van donderdag 1 t/m zondag 4 juli 2021. Deze ‘nieuwe 15e editie’ zal in 2021 wederom 15 km als extra afstand bevatten, naast de bekende dagelijkse afstanden van 20, 30, 40 of 50 km. De inschrijving hiervoor start op maandag 1 februari 2021.

Coronavirus

Update 22 april 2020:

Vanwege de maatregelen om het coronavirus in te dammen zal er deze zomer geen Barchemse 4Daagse plaatsvinden. Ingeschreven wandelaars, vrijwilligers en overige belanghebbenden krijgen zo spoedig mogelijk bericht over het verdere verloop.

Update 6 april 2020:

Wellicht ten overvloede, maar voor de volledigheid ook hier vermeld:
Als onderdeel van de aangescherpte overheidsmaatregelen dat bijeenkomsten tot 1 juni worden verboden, gaat de vrijwilligersavond van 6 april en de inloopavond voor hulp bij e-learning van verkeersregelaars op 22 april niet door. Vrijwilligers hebben hierover op 18 maart per e-mail bericht gehad.

Update 23 maart 2020:

Om de uitbraak van het coronavirus te controleren geldt tot 1 juni de landelijke maatregel dat evenementen verboden zijn. Het is op dit moment nog te vroeg om in dit kader uitspraken te doen over de Barchemse 4Daagse, die van 2 t/m 5 juli plaatsvindt. Dit hangt onder meer af van de maatregelen die het RIVM rond die periode zal adviseren of opleggen.

We houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwgezet in de gaten. Zo nodig zullen we onze deelnemers, vrijwilligers en overige belanghebbenden op de hoogte houden via onze (digitale) informatiekanalen, waaronder deze website.

Barchemse 4Daagse aanwezig op Fiets en Wandelbeurs Gent

In de afgelopen dagen hebben we al de 200ste aanmelding voor de Barchemse 4Daagse 2020 mogen verwelkomen. Alvast een mooi resultaat, maar we gaan verder.

Omdat we ook wandelaars uit Vlaanderen willen verleiden om deze zomer de mooie Nederlandse Achterhoek wandelend te ontdekken, is de Barchemse 4Daagse dit weekend aanwezig op de Fiets en Wandelbeurs in Gent. Ontmoet ons op zaterdag 15 en zondag 16 februari op stand 2.B.35 in het ‘Verzamelpaviljoen Wandelen’ in Hal 2 van Flanders Expo Gent. We zien u graag verschijnen!

Inschrijving 15e editie Barchemse 4Daagse geopend

De kop is eraf! De inschrijving voor de feestelijke 15e editie van de Barchemse 4Daagse is op zaterdag 1 februari geopend. Binnen een half uur na de opening om middernacht hadden we de eerste 19 aanmeldingen via internet al binnen.

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer. Aan dit kleinschalige wandelevenement doen jaarlijks zo’n 1200 tot 1400 wandelaars mee, die genieten van natuur en cultuur in een gezellige Achterhoekse sfeer.

Dit derde lustrum van de Barchemse 4Daagse laten we niet ongemerkt voorbij gaan. Naast de gebruikelijke afstanden van 20, 30, 40 en 50 km hebben we dit jaar een extra wandeling van (niet geheel toevallig) 15 kilometer in het routeschema opgenomen. En meerdere activiteiten zullen volgen …

Tot en met zondag 28 juni hebben wandelaars de gelegenheid om zich via deze website www.barchemse4daagse.nl in te schrijven. Het vierdaagse wandelevenement vindt dit jaar plaats van donderdag 2 juli tot en met zondag 5 juli in de mooie omgeving rondom wandeldorp Barchem.

125.000 km gewandeld in Barchem in 2019

Er is in Barchem in 2019 veel gewandeld. Vele mensen deden mee aan de Winter5maandse (5 maandelijkse tochten van 6, 10, 15 of 25 km) en de Avond4Daagse van wandelsportvereniging DOS Barchem, en de Barchemse 4Daagse met afstanden 20, 30, 40 of 50 km. Bij elkaar opgeteld hebben de wandelaars ruim 125.000 kilometer in de mooie omgeving van Barchem gewandeld.

Op uitnodiging van WSV DOS Barchem kwam op de Winter5maandse-wandeling van zondag 15 december 2019 ook wethouder Bert Groot Wesseldijk van de gemeente Lochem samen met zijn vrouw wandelen, als twee van de ruim 600 aangetreden wandelaars op deze dag. De vereniging wilde namelijk een prijs uitreiken aan een wandelaar die symbool stond voor de 125.000 gelopen kilometers.

In start/finish-locatie Landgoedhotel Woodbrooke reikte de wethouder samen met WSV DOS Barchem en de Stichting Barchemse 4Daagse een prijs met certificaat uit aan een mevrouw uit Friesland, die met drie Friese medewandelaars op 15 december aan de Wandel5maandse had meegedaan. Zij mag gratis deelnemen aan de 2020-editie van de Barchemse 4Daagse. Van harte gelukgewenst!

Samenvatting Barchemse 4Daagse 2019

De Barchemse 4Daagse van 2019 is inmiddels afge”lopen”. Aan het eind van de last-minute inschrijving op 3 juli stond de teller op 1169 wandelaars: 821/274/57/17 voor de 20/30/40/50 kilometer, vergelijkbaar met het jaar ervoor. Van hen hebben 1007 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen: 12 wandelaars voor de 50 km, 43 voor de 40 km, 231 voor de 30 km, en 721 wandelaars hebben vier maal de finish voor de 20 km bereikt.

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.

Nagenieten met foto’s
Voor een kort verslag van alle wandeldagen: zie de rubriek Nieuws in de menubalk bovenaan de pagina. Voor een korte sfeerimpressie van deze editie van de Barchemse 4Daagse kunt u terecht in ons fotoalbum; klik daarvoor op Foto’s in de menubalk. Deze foto’s zijn gemaakt door Gradus Derksen, en een uitgebreide serie foto’s van de dagen kunt u zien via de opening, dag 1, dag 2, dag 3, meer foto’s van dag 3, dag 4, de intocht en meer foto’s van de intocht. U wordt bij deze links doorgelinkt naar de website www.achterhoekfoto.nl.
Ook door Streekradio Achterhoek FM, die tijdens de Barchemse 4Daagse vanuit de lokale studio bij het startbureau en op de route de uitzending verzorgde, is een groot aantal foto’s gemaakt. Klik hier voor deze foto’s.
De afgedrukte foto’s die tijdens de Barchemse 4Daagse in de hal van ’t Onderschoer hebben gehangen kunt u eventueel nog terugzien en bestellen via www.wandelsportfoto.nl.

De Seniorensoos Barchem was dit jaar het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. In aanvulling op een gift vanuit de Stichting Barchemse 4Daagse, zat er nog 83,85 euro in de collectebus, en we zullen dit aanvullende bedrag aan de Seniorensoos overhandigen.

Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2019 zijn bekend!

Ook dit jaar hebben we vele inzendingen mogen ontvangen op onze prijsvraag in de Wandelkrant. De redactie heeft aselect drie winnaars getrokken die de slagzin “Wandelen in Barchem voor een veel beter brein” hadden gevonden. Zij mogen het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht aanschouwen, en zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– Dhr. P. Huijbregts uit Lochem;
– Jan Pardijs uit Vorden;
– Hans Woestenenk uit Barchem.

Alle drie van harte gefeliciteerd!

… en een mooi einde van de editie 2019

De vierde dag en tevens laatste dag begon traditiegetrouw met de beklimming van de Kale Berg. Een flinke klim voor de meeste deelnemers. Bovenaan was daar als vanouds Mihai Turcitu die de wandelaars als een moderne rattenvanger van Hamelen naar boven lokte. Na de Lochemse Berg daalde eenieder langzaam maar zeker af richting Kasteel De Cloese. Om vervolgens via het kerkepad en de prachtige laat-negentiende eeuwse villawijk Berkeloord Lochem te doorkruisen. Na Lochem ging de weg verder naar Exel. En weer terug via Laren naar Lochem. Dwars door Lochem liep men verder naar het prachtige openluchttheater “De Zandkuil”.

Aan de wandeling lag het niet, maar met de bewegwijzering was dit keer net iets te spaarzaam omgegaan. Wandelaars misten hier en daar wel een pijltje. Zo snel als mogelijk werden alsnog de nodige pijlen geplaatst. Zo werd verder wandelwegwijsleed voorkomen.

Tegelijkertijd waren de weergoden de wandelaars goed gezind. Het was ietsje koeler en ook wat minder zonnig dan voorgaande dagen. Maar dat zal menig wandelaar zo aan het einde van de 4Daagse niet erg hebben gevonden. Het bleef droog en zeker niet te koud. Lekker doorlopen en op tijd finishen werd het motto. Zo bleef er nog tijd over voor het feest in en rond ‘t Onderschoer.

Daar aan het eind van de “Barcholia” stonden voor menig wandelaar familie en kennissen te wachten. En voor eenieder die dat geluk niet had, was er toch een feestelijke binnentocht met muziek in en voor ‘ t Onderschoer van zanger en entertainer Kappie, en met de vrolijke noten van het dweilorkest Deurdweilers Daeventer.

Aanhoudend mooi weer op de Berkelroute

De derde dag van de Barchemse 4Daagse 219 … traditioneel weer tijd voor de Berkelroute! Het stabiele zomerweer hield ook de derde dag stand. Dat zorgde dus voor een mooie start van de tweede helft van de 4Daagse. De tocht voerde de wandelaars eerst naar het pittoreske Gelselaar, waar men bij Florijn kon pauzeren. Voor de verzorging van blaren of andere ongemakken was daar een post van het Rode Kruis paraat. De langeafstandswandelaars passeerden nog het minstens even pittoreske Diepenheim. Daarna volgde voor iedereen weer het immer gezellige Geesteren met een eventuele stop bij versboerderij Daalwiek, en dan door naar Borculo.

In de buurt van de Lebbenbrugge was er dit jaar een nieuwtje. Wandelaars konden voor de oversteek van het riviertje de Slinge voor de veerpont kiezen. Dat leverde hier en daar wel wat natte voeten op – er zijn immers grenzen aan de draaglast van een veerpont! Het risico op natte voeten kon overigens wel tot nul worden gereduceerd: er was een alternatieve wandelroute via de traditionele brug beschikbaar.

Daarna vervolgde men de route door natuurgebied het Stelkampsveld. Een bijzonder fraai gebied waar de natuurliefhebber zijn hart kon ophalen.

Het muzikale welkom in ‘t Onderschoer werd vandaag verzorgd door Jos ten Hoopen, vergezeld door een Twentse kompaan met gitaar. Rond vijf uur – toen alle wandelaars al ruim binnen waren – bluste een verfrissende regenbui de dag af. Zonder noemenswaardige problemen was ook dit een prima wandeldag.

Opnieuw een prachtige wandeldag in het Grote Veld

De eerste dag smaakte naar meer. De meeste wandelaars hadden er dan ook weer zin in deze ochtend – en wie gaf ze ongelijk! Het begon vanochtend al met vrijwel hetzelfde prachtige zomerweer als gisteren. Buienradar had het over een graadje meer, maar dat kon de pret bij de meeste niet drukken. De meeste deelnemers houden van fris wandelweer maar doen over een graadje meer niet moeilijk. Grote problemen waren er dan ook niet.

Een mooie wandeling met wat minder verrassingen voor de ervaren B4D-wandelaar dan gisteren. Helemaal niet vervelend want onze Veengootroute is al erg mooi. Door natuurgebied Het Hagenbeek via het landgoed de Wildenborch verder naar het Grote Veld. Tot slot via rustpunt zwembad De Beemd terug naar Barchem.

Dag twee bleek een genoeglijke wandeldag met onderweg mooie plekjes voor een koffie of lunchpauze. Bij terugkomst kon men nog even genieten van de vrolijke en bekende liedjes van troubadour Anouk Balins. Opnieuw dus een prachtige wandeldag!