Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2018 zijn bekend

Ook dit jaar hebben we vele inzendingen mogen ontvangen op onze prijsvraag in de Wandelkrant. Het merendeel van de mensen heeft de juiste slagzin gevonden: “Geniet van de mooie omgeving door te wandelen”.

Uit de juiste oplossingen heeft de organisatie drie winnaars getrokken, die het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht zullen aanschouwen. Zij zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– Maik Meulenbrugge uit Varssel;
– Tinie Decanije uit Brummen;
– Mark Rood uit Holten.

Alle drie van harte gefeliciteerd!

Totale opbrengst 867,37 euro voor Stichting Roparun, Goede Doel 2018 van de Barchemse 4Daagse

Elk jaar zet de Barchemse 4Daagse een organisatie in het zonnetje die onze steun en aandacht verdient, en dit jaar was de Stichting Roparun ons Goede Doel. Deze stichting organiseert jaarlijks de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer om geld op te halen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker. De Barchemse 4Daagse heeft dit jaar 867,37 euro aan de Stichting Roparun geschonken.

In april van dit jaar mocht Arie Wezemer, voorlichter van de Stichting Roparun, al een cheque van 250 euro namens de Barchemse 4Daagse in ontvangst nemen. In aanvulling daarop stonden tijdens ons wandelevenement eind juni/begin juli twee verzegelde collectebussen van Roparun bij het startbureau, waar wandelaars, vrijwilligers en andere geïnteresseerden een bijdrage in konden doen – en dat ook grif deden!

Op maandag 30 juli togen voorzitter Henk Luesink en bestuurslid evenementen Ron Menop naar Schiedam om de twee verzegelde collectebussen aan Stichting Roparun te overhandigen. Na opening bleken deze collectebussen in totaal maar liefst 617,37 euro te bevatten, en de opbrengst werd zeer gewaardeerd. Deze hoge opbrengst is mede tot stand gekomen door Angelique Krüger, die op de openingsavond op 27 juni ‘met de pet rondging’, en toen al een behoorlijk bedrag ophaalde dat de collectebussen in ging. Dank aan alle gulle gevers die tijdens de Barchemse 4Daagse van 2018 dit bedrag bij elkaar gebracht hebben!

Arie Wezemer heeft aangegeven dat hij volgend jaar zeker zal deelnemen aan de Barchemse 4Daagse als wandelaar. Deze editie zal plaatsvinden van donderdag 4 t/m zondag 7 juli 2019.

Een prachtige afsluiting van een heerlijke 4Daagse

En wéér werkte het weer mee … Met een lekker zonnetje en een koel ochtendbriesje begon de laatste wandeldag. Deze dag staat traditiegetrouw in het teken van de Twentekanaalroute én de stevige klim direct na de start.

Direct na het verlaten van Barchem leidt de weg namelijk omhoog naar het koepeltje op de Kale berg. De route was natuurlijk beschreven en aangegeven maar de wandelaar met een goed gehoor kwam er zó ook wel. De klanken van panfluit en gitaar kwamen de wandelaars al van verre tegemoet. De zachte melodieke klanken zorgden voor een magische sfeer in deze bosrijke omgeving.

Na dit kleine intermezzo vervolgden de wandelaars de weg naar Lochem. Bij kasteel De Cloese liepen de wandelaars langs de Berkel door naar het centrum van Lochem. Voorbij het centrum kwam de oversteek over de Berkel en kwam de brug over het Twentekanaal in zicht. Na het Twentekanaal genoten de wandelaars van de bosrijke omgeving van het Landgoed Ampsen. De bossen zorgden ook vandaag weer voor de nodige verkoeling.

De temperaturen waren aangenaam maar het bleef opletten geblazen. De vierde zomerdag op rij eiste hier en daar toch wel zo’n tol. Grote problemen bleven gelukkig uit. Met dank aan een hier en daar stevig zomerbriesje.

Onze kilometervreters – de veertig en vijftig kilometerwandelaars – kwamen langs of bezochten rustpunt de Haarbroekse Vijvertuin. Een prachtig plek waar de tuin bezaaid is met spreuken en wijsheden die de wandelaar tot nadenken zouden kunnen stemmen. Of men daar de tijd voor nam, is de vraag. Want er moest nog best een pittig stuk gewandeld worden. Nadat de routes net voor Lochem weer samenkwamen, vervolgde de weg via het centrum van Lochem weer langs het openluchttheater De Zandkuil. En na de trommelklanken van djembéband Tiriba en de welbekende Vitaminebar waren daar alweer de laatste kilometers naar Barchem.

Over de Barcholia van Barchem, ook wel bekend als de Kerklaan, liep men onder de finishvlag over de rode loper ’t Onderschoer binnen. En daar was de sfeer uitgelaten. Met een polonaise, geleid door het afscheid nemende bestuurslid Ab Hamer, knoopten een aantal wandelaars zelfs nog wat extra meters aan de 4Daagse!

Alweer zon!

Met alweer een zonnige dag achter de rug én opnieuw een zonnige dag in het vooruitzicht lijkt de dertiende 4Daagse vooral een wandelevenement voor zonliefhebbers. Voor verreweg de meeste deelnemers leverden de zon en bijbehorende hoge temperatuur geen problemen op. Maar zoals bij de meeste wandelvierdaagsen telde ook hier de derde dag met een aantal van 48 wandelaars wél de meeste uitvallers: van de 1170 oorspronkelijk aangemelde wandelaars kwamen er op dag drie uiteindelijk 1057 wandelaars reglementair over de finish.

Voor verreweg de meeste wandelaars verliep de dag dus gelukkig prima. Via bos ging het langs de oevers van de Slinge en de Berkel voor de langere afstanden naar café-restaurant Florijn in Gelselaar. Voor de wandelaars van de veertig en vijftig kilometer was de route dit jaar behoorlijk aangepast, en dit zorgde onder meer voor een minibezoekje aan de Provincie Overijssel. Wandelaars van de twintig kilometer liepen vanaf Geesteren direct door naar Borculo.

Zoals altijd was daar dus het bezoek aan Borculo. Alle wandelaars konden genieten van het pittoreske gezicht op de Oude Berkel en de watermolen. Daarna langs de legendarische Prins Hendrikstraat. Dé straat waar al de wandelaars welkom worden geheten door de bewoners. Iedere wandelaar krijgt hier op prinselijke wijze een hart onder de riem gestoken. Nijmeegse taferelen! De broodnodige verzorging door het Rode Kruis was er uiteraard op diverse punten en opnieuw ook bij Speeltuinvereniging De Koppel te Borculo.
Daarna was het weer tijd voor de natuur. Via het prachtige Galgenveld met tolboerderij de Lebbenbrugge werd de Groenlose Slinge overgestoken en begonnen de wandelaars aan het laatste deel door landgoed Beekvliet. Dit laatste deel door – niet onbelangrijk – schaduwrijk gebied was voor de wandelaars een mooi slot van een toch wel pittige wandeldag.

Het horen van de klanken van het Seniorenorkest De Achterhoek in ’t Onderschoer zal menig wandelaar dus – óók figuurlijk – als muziek in de oren hebben geklonken. Even binnen rusten en genieten van de muziek en wellicht een drankje of een ijsje …

En uiteraard was er – zoals alle dagen – ook weer gelegenheid voor de wandelaars om zich te laten behandelen door de in ’t Onderscheur aanwezige fysiotherapeut, Buurtfysio Barchem. Juist met drie wandeldagen achter de rug én nog één dag voor de boeg zeer de moeite waard!

Een mooie maar warme wandeldag zorgt voor veel blaren

Ook de tweede dag bleef het weer ons welgezind. De hele dag was het zonnig en warm. Voor de ene wandelaar een zegen, en voor een ander met plusminus vijfentwintig graden misschien een tikje te warm. Maar aan het weer is nu eenmaal niet te ontkomen. Tot grote problemen leidde de hoge temperatuur gelukkig niet.

De route begon door het prachtige natuurgebied ’t Hagenbeek. De droge en pas gemaaide paden maakten dit mooie deel van de route prima begaanbaar. En natuurlijk waren de vergezichten over het hooi- en grasland weer een lust voor het oog.

Na de pure natuur van ’t Hagenbeek was het weer tijd voor iets heel anders. Bij taveerne De Wildenborcherhof was het goed toeven. De muziek ter plaatse zorgde voor een gezellig sfeertje. Met een groot terras in de schaduw en veel lekkers bij de koffie verzamelde menig wandelaar hier ‘de moed’ voor de rest van de route. Daarnaast was er bij dit rustpunt ook een post van het Rode Kruis.

Eén van de posten die deze dag hard nodig was. Het Rode Kruis meldde namelijk een groter aantal blaren dan gebruikelijk. Niet zo gek, gelet op de hoge temperaturen vandaag. Het Rode Kruis heeft gelukkig de meeste wandelaars weer aardig weten op te lappen en menigeen vervolgde dan ook snel weer de weg.

Via de Gemeente Bronckhorst, wandelgemeente van het jaar, vervolgden de langere afstandswandelaars de route richting Lochem. Alle wandelaars liepen vervolgens via natuurgebied Het Grote Veld naar het volgende rustpunt. Het volgende rustpunt was sporthal De Beemd, voor de gelegenheid omgetoverd tot een rustpunt van formaat. Voor de wandelaars was er soep en koffie en natuurlijk gelegenheid tot zitten.

Na een klein stukje bebouwde kom van Lochem volgde al snel weer een prachtig stukje natuur. Via ’t Venne wandelden de voetgangers langs de Lochemse Berg en daarna de Kale Berg richting Barchem. Met de hoge temperaturen waren de wandelaars blij met de schaduwrijke paden op de weg naar Barchem. En natuurlijk zorgde ook de Vitaminebar weer voor verkoeling en versterking op het laatste deel van de route. De tweede wandeldag zit er dan alweer bijna op. Er is even tijd om te genieten van de muziek van Hermien en Ans in ’t Onderschoer. Daarna gingen de meeste wandelaars weer snel naar huis, camping of hotel om de nodige rust te pakken voor dag drie.

De eerste wandeldag

Na een gezellige openingsavond begon vandaag het echte werk. Met de waarschuwingen van de voorzitter nog vers in het geheugen, hadden de meeste wandelaars zich gelukkig goed voorbereid op een warme dag. Water, petjes en luchtige kleding waren de juiste ingrediënten voor een geslaagde wandeldag.

In de vroege ochtenduren waren de weersomstandigheden natuurlijk ideaal. De ochtendzon maakte de eerste kilometers langs en door natuurgebied ’t Hagenbeek van grote schoonheid. Daarna volgde al snel het buurtschap ‘t Medler met een stop bij café restaurant ’t Wapen van ’t Medler. Tijd voor een heerlijk bakje koffie met muzikale omlijsting op het terras. Gezellige Nederlandstalige liederen van Gert Kraaienzang.

Daarna voerde de route verder. De langere-afstandswandelaars (30, 40 en 50 kilometer) deden de Lindesche Molen aan. Vele wandelaars en de organisatie waren onder de indruk van de prachtige locatie. De molen draaide de wieken en dat was een fraai gezicht.
Alle routes kwamen vervolgens weer samen op de Rommelderdijk en vervolgden de weg naar Ruurlo. In de loop van de ochtend liepen de temperaturen op. Na de overigens beschutte route door de boswachterij van Ruurlo kwam men eerst nog langs het prachtige Kasteel Ruurlo en pal daarna kwam voor een ieder het gezellige centrum van Ruurlo in zicht. Daar was tijd en ruimte voor een pauze bij het servicepunt én verzorging door het Rode Kruis bij het Vitaliteitscentrum van Ruurlo. In het centrum was ook weer tijd voor een muzikaal intermezzo door de Zompenkearls.

Na Ruurlo liep “de vijftig kilometer” nog langs Veldhoek en genoot daar mogelijk nog van het eigen rustpunt Café De Veldhoek alvorens aan te sluiten bij de overige wandelaars.
Het einde van een zonnige en warme wandeldag kwam langzaam maar zeker in het zicht. Via één van de twee extra waterpunten op de Oude Ruurloseweg en de Vitaminebar finishten de deelnemers bij ’t Onderschoer in Barchem. Daar zorgde het optreden van Mihai Turcitu voor een gezellige sfeer. Diverse wandelaars lieten zich zelfs verleiden tot een dansje voor het podium!

De wandeldag sloot stipt om 17.00 uur met de laatste wandelaars die met volle teugen hadden genoten van al het moois. Tijd voor rust!

De openingsavond van de 13e Barchemse 4Daagse

Traditioneel opende de Barchemse 4Daagse de avond voorafgaand aan de eerste wandeldag. Voorzitter Henk Luesink gaf ons de nodige informatie over de routes van de komende dagen en vroeg de wandelaars vooral rekening te houden met de – overigens goede – weersvoorspellingen. Goed eten en drinken is het motto! Speciale aandacht was er daarna voor het afscheid van twee iconen van de Barchemse 4Daagse.

Na veertien jaar neemt bestuurslid Ab Hamer dit najaar afscheid. Ab was vanaf het eerste moment betrokken en dus onlosmakelijk verbonden met de 4Daagse. Ab is bij de wandelaars natuurlijk bekend van zijn tips bij het startsignaal elke ochtend. Niet alleen Ab maar ook Jan de Graaff – de coördinator van het Rode Kruis – is nog alle edities betrokken geweest. Mannen, bedankt voor al die jaren trouwe dienst!

Daarna was het woord aan Arie Wezemer, persvoorlichter van de Stichting Roparun, het Goede Doel van onze 4Daagse. Arie nam ons terug in de tijd en vertelde over het ontstaan van de Roparun. Daarnaast vertelde hij ons over het werk van de Roparun. Het motto van de Roparun: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven” werd door Arie mooi verwoord en toegelicht.

Daarna was het tijd voor de spreekster van de avond, Angelique Krüger. Angelique Krüger is presentatrice bij omroep Gelderland en aldus “wereldberoemd” in Gelderland. Maar met wandelaars uit alle hoeken van het land, nam Angelique de tijd om zichzelf ook aan hen voor te stellen. Met name haar werk als verslaggeefster van de Nijmeegse vierdaagse en als presentatrice van het programma “Zomer in Gelderland” kwam uitgebreid aan het bod. Angelique verhaalde over blokjesbuiken en plasgootjes en wist ondertussen ook nog zowel de Limburgers als de Friezen aanwezig in de zaal op de kast te krijgen. De zaal genoot zichtbaar van haar spontane verhaal en de interactie met de zaal!

Daarna was het uiteraard tijd voor hét moment van de avond. Angelique opende deze Barchemse 4Daagse met een stevige klap op de gong. Daarna was het weer tijd voor de Crescendo-Bar band die traditiegetrouw de avond muzikaal had ondersteund.