Roparun is Goede Doel 2018 van de Barchemse 4Daagse

De Barchemse 4Daagse zet jaarlijks een organisatie in het zonnetje die onze steun en aandacht verdient. Dit jaar is de Stichting Roparun de gelukkige. Deze stichting organiseert de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer. Teams lopen van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker. Denk hierbij aan de inrichting van een hospice, vakantie voor mensen met kanker en hun families, of pruiken voor mensen die hun haar zijn verloren door de behandelingen.

Arie Wezemer is vrijwilliger en voorlichter van de Stichting Roparun. Hij is van oorsprong journalist en docent Nederlands. We spreken hem als we hem een cheque van 250 euro namens de Barchemse 4Daagse overhandigen.

De oorsprong van de Roparun was een weddenschap tussen de Rotterdammers Sjaak Bril en Peter van der Noord of het wel of niet zou lukken om van Rotterdam naar Parijs te lopen. Hieruit is in 1991 de Rotterdam-Parijs-Run, kortweg Roparun ontstaan. Er moest veel ruchtbaarheid aan worden gegeven op TV en bij kranten, en daarbij kwam Aries journalistieke achtergrond goed van pas. De netto opbrengst van deze eerste Roparun – sponsorgelden minus onkosten, ruim een ton in guldens – ging naar allerhande ‘handigheidjes’ voor de Daniël den Hoed Kliniek, om het ziekenhuisverblijf aangenamer te maken.

Dit jaar vindt de Roparun voor de 27ste keer plaats, van 19 tot en met 21 mei. Al het geld van de lopers gaat naar goede doelen. Jaarlijks wordt zo’n 5 miljoen euro opgehaald, en sinds de oprichting is nu in totaal maar liefst 83 miljoen euro bij elkaar gelopen. Sinds de eerste editie is het evenement, en daarmee de naamsbekendheid, sterk gegroeid. “Vroeger moest je de pers benaderen, en nu komen ze vanzelf.”

Als wandelaar is Arie elk jaar in Nijmegen aanwezig, waar hij aan de 4Daagse meedoet in het shirt van Roparun. Zo’n shirt zorgt voor veel aanspraak bij medewandelaars, variërend van ‘ken ik, ga zo door’ tot ‘wat doen jullie eigenlijk?’. Hij past dan ook regelmatig zijn eigen wandelsnelheid aan de vragende partij aan, om dit uit te leggen.

Voorzitter Henk Luesink van de Barchemse 4Daagse kwam dit jaar met de suggestie voor Stichting Roparun als het Goede Doel. Hij heeft deze stichting van dichtbij meegemaakt en leren waarderen toen zijn vrouw Dinie overleed in 2015.

Arie Wezemer is verheugd dat ‘zijn’ stichting dit jaar is uitgeroepen tot het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. Naast de financiële ondersteuning vindt hij het ook belangrijk dat Roparun hier in de buurt nog bekender wordt. Artsen of ziekenhuizen die een goede bestemming weten voor geld dat de lopers van de Roparun bijeen brengen, kunnen met de stichting contact opnemen. “De doelgroep is mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is – en hun naasten – en waarbij alles gericht is op de kwaliteit van leven. Het kan gaan om een nieuwe inrichting of een opknapbeurt van een kamer. We willen graag de omgeving prettiger maken. De patiënten moeten even vergeten dat ze ziek zijn.” De contactgegevens staan op de website www.roparun.nl. Op de homepage van deze website staat een toegankelijk filmpje ‘Wat is de Roparun?’

Bij de overhandiging van de cheque was Arie onder de indruk van het Dorpshuis ’t Onderschoer – de thuisbasis van de Barchemse 4Daagse – en van de vele activiteiten die in zo’n klein dorp als Barchem gehouden worden. “Daar moeten jullie zuinig op zijn”, zo liet hij weten. In 2019 neemt hij zich voor om daadwerkelijk mee te doen aan de Barchemse 4Daagse. Wellicht is hij er dit jaar, in 2018, ook bij de openingsavond op 27 juni bij – net voorafgaand aan de vier wandeldagen van 28 juni tot en met 1 juli.


Arie Wezemer van de Stichting Roparun (links) ontvangt een cheque uit handen van voorzitter Henk Luesink van de Barchemse 4Daagse

Vrijwilligersavond op maandag 9 april

Op maandagavond 9 april zijn alle vrijwilligers van de Barchemse 4Daagse vanaf 20 uur welkom op de jaarlijkse vrijwilligersavond in de Schotzaal van Dorpshuis ’t Onderschoer in Barchem. Voor velen is deze avond het ‘startschot’ voor de komende editie van de Barchemse 4Daagse. Vrijwilligers ontvangen nog een aparte uitnodiging voor deze avond.

Na het welkomstwoord door de voorzitter worden de verkeersregelaars bijgepraat middels een korte update over e-Learning. Hierna geeft Staatsbosbeheer een lezing, en volgt een luchtig intermezzo met een artiest. Na de pauze met een hapje en een drankje zullen de verschillende werkgroepen overleggen over ieders inzet tijdens de dertiende editie van ons wandelevenement.

Ter ondersteuning van de verkeersregelaars is er ruim twee weken later, op woensdag 25 april vanaf 19 uur in ’t Onderschoer, een inloopavond waarbij enkele bestuursleden van de Barchemse 4Daagse de verkeersregelaars kunnen ondersteunen bij het doorlopen van de online examenvragen.

Inschrijving Barchemse 4Daagse 2018 geopend

De kop is eraf! De inschrijving voor de 13e editie van de Barchemse 4Daagse is vandaag geopend, en binnen een half uur na de opening hebben we de eerste 7 aanmeldingen al binnen.

Tot en met zondag 24 juni hebben wandelaars de gelegenheid om zich via deze website www.barchemse4daagse.nl in te schrijven. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Inschrijven. Het vierdaagse wandelevenement met afstanden van 20, 30, 40 of 50 km vindt dit jaar plaats van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli.

Samenvatting Barchemse 4Daagse 2017

De Barchemse 4Daagse van 2017 is inmiddels afge”lopen”. Aan het eind van de last-minute inschrijving op 28 juni stond de teller op 1144 wandelaars: 836/243/54/11 voor de 20/30/40/50 kilometer. Van hen hebben 995 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen: 9 wandelaars voor de 50 km, 48 voor de 40 km, 206 voor de 30 km, en 732 wandelaars hebben vier maal de finish voor de 20 km bereikt.

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.

Nagenieten met foto’s
Voor een kort verslag van alle wandeldagen: zie de rubriek Nieuws in de blauwe menubalk. Voor een korte sfeerimpressie van deze editie van de Barchemse 4Daagse kunt u terecht in ons fotoalbum; klik daarvoor op Foto’s in de blauwe menubalk. Deze foto’s zijn gemaakt door Gradus Derksen, en een uitgebreide serie foto’s van enkele dagen kunt u zien door te klikken op de opening (met Leoni Blokhuis), dag 1, dag 2, dag 3, de route van dag 4 en de intocht. U wordt bij deze links doorgelinkt naar de website www.achterhoekfoto.nl.
Ook door Streekradio Achterhoek FM, die tijdens de Barchemse 4Daagse vanuit de lokale studio bij het startbureau en op de route de uitzending verzorgde, is een groot aantal foto’s gemaakt. Klik hier voor deze foto’s.
De afgedrukte foto’s die tijdens de Barchemse 4Daagse in de hal van ’t Onderschoer hebben gehangen kunt u eventueel nog terugzien via www.wandelsportfoto.nl.
Een fotoverslag van de wandelaars die op zaterdag door de Prins Hendrikstraat in Borculo liepen, vindt u hier.

Make-A-Wish Nederland was dit jaar het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. In aanvulling op een bedrag van 250 euro vanuit de Stichting Barchemse 4Daagse, hebben de wandelaars 365 euro aan dit goede doel gedoneerd.

Als u het startnummer van een (bevriende) wandelaar kent, dan kunt u zien hoe laat de bewuste wandelaar bij de start en de finish is verschenen. Klik hier en ga dan naar ‘Tijden’ in de blauwe menubalk, waar u het startnummer kunt ingeven.

Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2017

De oplossing van de prijsvraag in de Wandelkrant 2017 was:
“Al twaalf keer wandelen in de mooie omgeving van Barchem”

Uit de vele juiste oplossingen heeft de organisatie drie winnaars getrokken, die het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht mogen aanschouwen. Zij zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– de heer Jan Wolferink uit Lochem;
– mevrouw Annelien van Hooijdonk uit Vorden;
– de heer Joost Egberts uit Aalsmeer.

Van harte gefeliciteerd!

Veel regen verwacht, maar uiteindelijk weinig gekomen

Vandaag was al weer de laatste wandeldag. De route voerde de wandelaars langs Lochem via Exel, en voor de langere afstanden ook via Laren en Harfsen, terug naar Lochem en Barchem. In Laren, bij landgoed Verwolde, kon men even stil staan bij de Dikke Boom (400 tot 450 jaar oud) en “Oom Frits” – de inmiddels overleden zomereik. Twee bezienswaardigheden waar de route nog niet eerder langs kwam.

De wandeling begon ’s ochtends zoals gebruikelijk met de beklimming van de Kale Berg. Bij het koepeltje stond al heel vroeg een zeer enthousiaste violist, vergezeld van een even kundige accordeonist. Met de vrolijke tonen op de achtergrond konden de eerste wandelaars hun weg vervolgen naar Lochem. Het volgende muzikale hoogtepunt kwam bij Erve Harkink. Daar stonden de Zompenkearls voor een muzikaal onthaal van de wandelaars. Daarna langs kasteel De Cloese en dan via Lochem door naar Exel.

Ondertussen klaarde het weer ook op. De regen hield op en bij de finish mochten sommige wandelaars zich verheugen op een (mager) zonnetje. De eerste wandelaar bereikte de finish al om 11.02 uur en daarna volgden er uiteraard steeds meer. Begin van de middag kwamen de meeste wandelaars binnen.

De route was op punten veranderd maar viel gelukkig goed in de smaak. Met name het bezoekje aan Oom Frits en de Dikke Boom vond men de moeite waard. Net voor vier uur ’s middags meldde de laatste wandelaar zich aan de finish. Op het plein bij ’t Onderschoer bleef het nog wel even gezellig.

De organisatie kijkt terug op een mooie 4Daagse. Enthousiaste wandelaars en minstens even enthousiaste vrijwilligers zorgden voor een fantastische sfeer. De weersvoorspelling – drie dagen iets regen, en een vierde dag nog iets meer – bleek uiteindelijk mee te vallen, met mooi wandelweer als resultaat. Iedereen bedankt en tot volgend jaar!

Weersverwachting voor zondag 2 juli 2017

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: zaterdag 21.00 uur)

Temperatuur: 20 graden (zondag)

In de loop van de nacht naar zondag kan er een lokaal buitje of wat lichte (mot)regen vallen. Zondag tot in het begin van de middag verspreid af en toe wat (mot)regen/buiige neerslag. In de loop van zondagmiddag wordt het vanuit het westen/noordwesten overwegend droog.

Prima wandeldag ondanks een beetje regen

Voor zaterdag was de weersvoorspelling niet hoopgevend, maar gelukkig viel de praktijk mee. Het was zeker niet droog maar toch ook niet heel nat. Het miezerde en daarvan hadden de meeste wandelaars niet zo heel veel last. Per saldo leverde de derde dag wel wat meer blaren en andere blessures op. Dat kan aan het weer liggen, maar de wandeldagen beginnen nu mogelijk ook hun tol te eisen. Wie zal het zeggen …

Voor verreweg de meeste wandelaars verliep de dag gelukkig prima. Via ’t Soerink en een klein stukje Beekvliet kwamen de wandelaars bij het eerste rustpunt bij De Waltakke, snel gevolgd door het tweede rustpunt bij het gezellige café Florijn in Gelselaar. De wandelaar had het voor het kiezen … of genoot bij beide rustpunten van een lekker kopje koffie! Na Gelselaar ging het via Nettelhorst en de Rengershoek naar Geesteren. Veel open terrein en weidse gezichten kenmerkten de route tot op dat moment. Terwijl de temperatuur toch redelijk op peil was, bleef het zachtjes regenen. Na Geesteren was het op naar Borculo. Daar was er gelegenheid tot rust en medische zorg bij Speeltuin De Koppel.

Als klapstuk van de dag kwamen de wandelaars langs Museum De Lebbenbrugge. Daar was het een drukte van belang. Naast wandelaars was ook de hondenvereniging aanwezig voor (uiteraard!) het trainen van de trouwe viervoeters. Speciaal voor de wandelaars stond daar het gemengde koor Efkes Anders. Dat bracht een hoop sfeer en gezelligheid. Daarna volgde de rust en stilte van één van de mooiste natuurgebieden uit de omgeving, het Stelkampsveld. Op een mooi punt kon men daar genieten van al het lekkers uit de Vitaminebar. En tot slot keerden de wandelaars via de Bosheurne terug naar ’t Onderschoer. Daar was de sfeer super. Het Seniorenorkest De Achterhoek zorgde voor de gezelligheid en de wandelaars konden zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor alweer de laatste dag.

Morgen wacht de finish én wacht de wandelaars (hopelijk) een mooi onthaal van familie en vrienden. Ook hen verzoeken wij gebruik te maken van onze grote parkeerplaats om overlast in het centrum van Barchem te voorkomen (zie eerder bericht).

Parkeren!

Even een serieus berichtje van de organisatie. De Barchemse 4Daagse regelt voor alle wandelaars parkeerplaatsen net buiten het centrum van Barchem. Niet voor niets. Barchem is maar een klein dorp en heeft echt niet voldoende parkeerplaatsen voor eenieder. Dus wandelaars, maak alsjeblieft gebruik van onze parkeerplaats aan de Woodbrookersweg. Dat voorkomt veel overlast voor bewoners en organisatie.

Weersverwachting voor zaterdag 1 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: vrijdag 21.00 uur)

Temperatuur: 19 graden (zaterdag) – 21 graden (zondag)

Tot in de loop van zaterdagmiddag vanuit het noorden/noordwesten regen/buiige neerslag. Deze bereikt het oosten van het land al in de loop van de nacht naar zaterdag. Zaterdag overdag geruime tijd regen/buiige neerslag, zaterdagmiddag wordt het vanuit het noordwesten droger tot overwegend droog. Voor het oosten vanaf de tweede helft van zaterdagmiddag droger tot overwegend droog.

In de nacht naar zondag kan er nog een lokale bui vallen, op de meeste plaatsen droog. Zondag verloopt minder nat, wel valt er in de loop van de tweede helft van zondagochtend tot in de eerste helft van zondagmiddag vanuit het westen verspreid wat regen/buiige neerslag.