Inschrijving Barchemse 4Daagse 2018 geopend

De kop is eraf! De inschrijving voor de 13e editie van de Barchemse 4Daagse is vandaag geopend, en binnen een half uur na de opening hebben we de eerste 7 aanmeldingen al binnen.

Tot en met zondag 24 juni hebben wandelaars de gelegenheid om zich via deze website www.barchemse4daagse.nl in te schrijven. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Inschrijven. Het vierdaagse wandelevenement met afstanden van 20, 30, 40 of 50 km vindt dit jaar plaats van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli.

Samenvatting Barchemse 4Daagse 2017

De Barchemse 4Daagse van 2017 is inmiddels afge”lopen”. Aan het eind van de last-minute inschrijving op 28 juni stond de teller op 1144 wandelaars: 836/243/54/11 voor de 20/30/40/50 kilometer. Van hen hebben 995 deelnemers alle vier dagen reglementair uitgelopen: 9 wandelaars voor de 50 km, 48 voor de 40 km, 206 voor de 30 km, en 732 wandelaars hebben vier maal de finish voor de 20 km bereikt.

De Barchemse 4Daagse is één van de weinige Nederlandse wandelvierdaagsen waarbij het gaat om de prestatie om vier dagen uit te lopen, én waarbij de wandelaars kunnen kiezen voor een afstand van 50 kilometer.

Nagenieten met foto’s
Voor een kort verslag van alle wandeldagen: zie de rubriek Nieuws in de blauwe menubalk. Voor een korte sfeerimpressie van deze editie van de Barchemse 4Daagse kunt u terecht in ons fotoalbum; klik daarvoor op Foto’s in de blauwe menubalk. Deze foto’s zijn gemaakt door Gradus Derksen, en een uitgebreide serie foto’s van enkele dagen kunt u zien door te klikken op de opening (met Leoni Blokhuis), dag 1, dag 2, dag 3, de route van dag 4 en de intocht. U wordt bij deze links doorgelinkt naar de website www.achterhoekfoto.nl.
Ook door Streekradio Achterhoek FM, die tijdens de Barchemse 4Daagse vanuit de lokale studio bij het startbureau en op de route de uitzending verzorgde, is een groot aantal foto’s gemaakt. Klik hier voor deze foto’s.
De afgedrukte foto’s die tijdens de Barchemse 4Daagse in de hal van ’t Onderschoer hebben gehangen kunt u eventueel nog terugzien via www.wandelsportfoto.nl.
Een fotoverslag van de wandelaars die op zaterdag door de Prins Hendrikstraat in Borculo liepen, vindt u hier.

Make-A-Wish Nederland was dit jaar het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. In aanvulling op een bedrag van 250 euro vanuit de Stichting Barchemse 4Daagse, hebben de wandelaars 365 euro aan dit goede doel gedoneerd.

Als u het startnummer van een (bevriende) wandelaar kent, dan kunt u zien hoe laat de bewuste wandelaar bij de start en de finish is verschenen. Klik hier en ga dan naar ‘Tijden’ in de blauwe menubalk, waar u het startnummer kunt ingeven.

Winnaars prijsvraag Wandelkrant 2017

De oplossing van de prijsvraag in de Wandelkrant 2017 was:
“Al twaalf keer wandelen in de mooie omgeving van Barchem”

Uit de vele juiste oplossingen heeft de organisatie drie winnaars getrokken, die het mooie Achterhoekse wandelgebied vanuit de lucht mogen aanschouwen. Zij zijn inmiddels door de organisatie geïnformeerd.

De winnaars zijn:
– de heer Jan Wolferink uit Lochem;
– mevrouw Annelien van Hooijdonk uit Vorden;
– de heer Joost Egberts uit Aalsmeer.

Van harte gefeliciteerd!

Veel regen verwacht, maar uiteindelijk weinig gekomen

Vandaag was al weer de laatste wandeldag. De route voerde de wandelaars langs Lochem via Exel, en voor de langere afstanden ook via Laren en Harfsen, terug naar Lochem en Barchem. In Laren, bij landgoed Verwolde, kon men even stil staan bij de Dikke Boom (400 tot 450 jaar oud) en “Oom Frits” – de inmiddels overleden zomereik. Twee bezienswaardigheden waar de route nog niet eerder langs kwam.

De wandeling begon ’s ochtends zoals gebruikelijk met de beklimming van de Kale Berg. Bij het koepeltje stond al heel vroeg een zeer enthousiaste violist, vergezeld van een even kundige accordeonist. Met de vrolijke tonen op de achtergrond konden de eerste wandelaars hun weg vervolgen naar Lochem. Het volgende muzikale hoogtepunt kwam bij Erve Harkink. Daar stonden de Zompenkearls voor een muzikaal onthaal van de wandelaars. Daarna langs kasteel De Cloese en dan via Lochem door naar Exel.

Ondertussen klaarde het weer ook op. De regen hield op en bij de finish mochten sommige wandelaars zich verheugen op een (mager) zonnetje. De eerste wandelaar bereikte de finish al om 11.02 uur en daarna volgden er uiteraard steeds meer. Begin van de middag kwamen de meeste wandelaars binnen.

De route was op punten veranderd maar viel gelukkig goed in de smaak. Met name het bezoekje aan Oom Frits en de Dikke Boom vond men de moeite waard. Net voor vier uur ’s middags meldde de laatste wandelaar zich aan de finish. Op het plein bij ’t Onderschoer bleef het nog wel even gezellig.

De organisatie kijkt terug op een mooie 4Daagse. Enthousiaste wandelaars en minstens even enthousiaste vrijwilligers zorgden voor een fantastische sfeer. De weersvoorspelling – drie dagen iets regen, en een vierde dag nog iets meer – bleek uiteindelijk mee te vallen, met mooi wandelweer als resultaat. Iedereen bedankt en tot volgend jaar!

Weersverwachting voor zondag 2 juli 2017

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: zaterdag 21.00 uur)

Temperatuur: 20 graden (zondag)

In de loop van de nacht naar zondag kan er een lokaal buitje of wat lichte (mot)regen vallen. Zondag tot in het begin van de middag verspreid af en toe wat (mot)regen/buiige neerslag. In de loop van zondagmiddag wordt het vanuit het westen/noordwesten overwegend droog.

Prima wandeldag ondanks een beetje regen

Voor zaterdag was de weersvoorspelling niet hoopgevend, maar gelukkig viel de praktijk mee. Het was zeker niet droog maar toch ook niet heel nat. Het miezerde en daarvan hadden de meeste wandelaars niet zo heel veel last. Per saldo leverde de derde dag wel wat meer blaren en andere blessures op. Dat kan aan het weer liggen, maar de wandeldagen beginnen nu mogelijk ook hun tol te eisen. Wie zal het zeggen …

Voor verreweg de meeste wandelaars verliep de dag gelukkig prima. Via ’t Soerink en een klein stukje Beekvliet kwamen de wandelaars bij het eerste rustpunt bij De Waltakke, snel gevolgd door het tweede rustpunt bij het gezellige café Florijn in Gelselaar. De wandelaar had het voor het kiezen … of genoot bij beide rustpunten van een lekker kopje koffie! Na Gelselaar ging het via Nettelhorst en de Rengershoek naar Geesteren. Veel open terrein en weidse gezichten kenmerkten de route tot op dat moment. Terwijl de temperatuur toch redelijk op peil was, bleef het zachtjes regenen. Na Geesteren was het op naar Borculo. Daar was er gelegenheid tot rust en medische zorg bij Speeltuin De Koppel.

Als klapstuk van de dag kwamen de wandelaars langs Museum De Lebbenbrugge. Daar was het een drukte van belang. Naast wandelaars was ook de hondenvereniging aanwezig voor (uiteraard!) het trainen van de trouwe viervoeters. Speciaal voor de wandelaars stond daar het gemengde koor Efkes Anders. Dat bracht een hoop sfeer en gezelligheid. Daarna volgde de rust en stilte van één van de mooiste natuurgebieden uit de omgeving, het Stelkampsveld. Op een mooi punt kon men daar genieten van al het lekkers uit de Vitaminebar. En tot slot keerden de wandelaars via de Bosheurne terug naar ’t Onderschoer. Daar was de sfeer super. Het Seniorenorkest De Achterhoek zorgde voor de gezelligheid en de wandelaars konden zich langzaam maar zeker gaan opmaken voor alweer de laatste dag.

Morgen wacht de finish én wacht de wandelaars (hopelijk) een mooi onthaal van familie en vrienden. Ook hen verzoeken wij gebruik te maken van onze grote parkeerplaats om overlast in het centrum van Barchem te voorkomen (zie eerder bericht).

Parkeren!

Even een serieus berichtje van de organisatie. De Barchemse 4Daagse regelt voor alle wandelaars parkeerplaatsen net buiten het centrum van Barchem. Niet voor niets. Barchem is maar een klein dorp en heeft echt niet voldoende parkeerplaatsen voor eenieder. Dus wandelaars, maak alsjeblieft gebruik van onze parkeerplaats aan de Woodbrookersweg. Dat voorkomt veel overlast voor bewoners en organisatie.

Weersverwachting voor zaterdag 1 juli

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: vrijdag 21.00 uur)

Temperatuur: 19 graden (zaterdag) – 21 graden (zondag)

Tot in de loop van zaterdagmiddag vanuit het noorden/noordwesten regen/buiige neerslag. Deze bereikt het oosten van het land al in de loop van de nacht naar zaterdag. Zaterdag overdag geruime tijd regen/buiige neerslag, zaterdagmiddag wordt het vanuit het noordwesten droger tot overwegend droog. Voor het oosten vanaf de tweede helft van zaterdagmiddag droger tot overwegend droog.

In de nacht naar zondag kan er nog een lokale bui vallen, op de meeste plaatsen droog. Zondag verloopt minder nat, wel valt er in de loop van de tweede helft van zondagochtend tot in de eerste helft van zondagmiddag vanuit het westen verspreid wat regen/buiige neerslag.

Gewoon een mooie wandeldag

Na de regen van gisteren was het natuurlijk de vraag hoe nat natuurgebied Het Hagenbeek zou zijn. Maar gelukkig viel het met de nattigheid mee. De route ging weliswaar over zandwegen en bospaden maar was en bleef goed begaanbaar. Dat laatste kwam natuurlijk vooral door de weergoden die ons goed gezind waren. Het bleef tot aan de sluitingstijd van 17.00 uur droog én de temperatuur was uitstekend. Met plusminus 19 graden was het prima wandelweer.

Via Het Hagenbeek wandelde eenieder richting De Wildenborcherhof. Daar stond voor de liefhebber de koffie klaar. Via Vorden (voor de kilometervreters) ging de route door het Grote Veld naar Lochem. Een afwisselende route met veel open veld en bos.

De Beemd was het volgende rustpunt. De sporthal had het prima voor elkaar. Er was veel ruimte voor alle wandelaars om even bij te komen en een kopje koffie of een kom soep te nemen. Daarna voerde de route langzaam maar zeker terug naar Barchem. Met onderweg nog de mogelijkheid om bij de Vitaminebar te genieten van een heerlijke fruitcocktail.

Aan het einde van de route was er weer een warm welkom; Jan Verkerk zorgde in ’t Onderschoer voor de muzikale noot. Al met al een prachtige dag met relatief weinig wandelblessures en uitvallers.

Morgen volgt de Berkelroute langs onder andere Geesteren, Gelselaar en Borculo. De weerberichten zijn matig en voorspellen weer regen. Maar zoals een wandelaar op Achterhoek FM zei: ‘we verwachtten regen maar kregen prachtig wandelweer met zelfs een zonnetje af en toe’. En daar tekent de organisatie dus morgen weer voor!

Weersverwachting donderdagavond 29 juni

I.s.m. Herman Dute / www.weerstation-borculo.nl
(update: donderdag 21.00 uur)

Temperatuur: 22 graden (vrijdag) – 18 graden (zaterdag)

Vrijdag gaat voor de meeste plaatsen overwegend droog van start, vanaf later op vrijdagochtend en met name in de middag/avond verspreid weer enkele buien met lokaal ook kans op een onweersbui. Lokaal kan er vrijdag nog wel een pittige bui vallen met veel regen.

In de nacht naar zaterdag bereikt een nieuw actief regengebied het westen van het land en die verlaat het land pas later op zaterdagmiddag/-avond. Dat betekent voor zaterdag voorlopig de natste dag met langdurig regen/buiige neerslag, pas vanaf zaterdagmiddag vanuit het westen weer droger tot overwegend droog. Voor het oosten vanaf zaterdagnamiddag droger tot overwegend droog.

Zondag verloopt minder nat, wel valt er in de loop van de tweede helft van zondagochtend tot in de eerste helft van zondagmiddag vanuit het westen verspreid wat regen/buiige neerslag.