Roparun is Goede Doel 2018 van de Barchemse 4Daagse

De Barchemse 4Daagse zet jaarlijks een organisatie in het zonnetje die onze steun en aandacht verdient. Dit jaar is de Stichting Roparun de gelukkige. Deze stichting organiseert de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer. Teams lopen van Parijs en Hamburg naar Rotterdam om geld op te halen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker. Denk hierbij aan de inrichting van een hospice, vakantie voor mensen met kanker en hun families, of pruiken voor mensen die hun haar zijn verloren door de behandelingen.

Arie Wezemer is vrijwilliger en voorlichter van de Stichting Roparun. Hij is van oorsprong journalist en docent Nederlands. We spreken hem als we hem een cheque van 250 euro namens de Barchemse 4Daagse overhandigen.

De oorsprong van de Roparun was een weddenschap tussen de Rotterdammers Sjaak Bril en Peter van der Noord of het wel of niet zou lukken om van Rotterdam naar Parijs te lopen. Hieruit is in 1991 de Rotterdam-Parijs-Run, kortweg Roparun ontstaan. Er moest veel ruchtbaarheid aan worden gegeven op TV en bij kranten, en daarbij kwam Aries journalistieke achtergrond goed van pas. De netto opbrengst van deze eerste Roparun – sponsorgelden minus onkosten, ruim een ton in guldens – ging naar allerhande ‘handigheidjes’ voor de Daniël den Hoed Kliniek, om het ziekenhuisverblijf aangenamer te maken.

Dit jaar vindt de Roparun voor de 27ste keer plaats, van 19 tot en met 21 mei. Al het geld van de lopers gaat naar goede doelen. Jaarlijks wordt zo’n 5 miljoen euro opgehaald, en sinds de oprichting is nu in totaal maar liefst 83 miljoen euro bij elkaar gelopen. Sinds de eerste editie is het evenement, en daarmee de naamsbekendheid, sterk gegroeid. “Vroeger moest je de pers benaderen, en nu komen ze vanzelf.”

Als wandelaar is Arie elk jaar in Nijmegen aanwezig, waar hij aan de 4Daagse meedoet in het shirt van Roparun. Zo’n shirt zorgt voor veel aanspraak bij medewandelaars, variërend van ‘ken ik, ga zo door’ tot ‘wat doen jullie eigenlijk?’. Hij past dan ook regelmatig zijn eigen wandelsnelheid aan de vragende partij aan, om dit uit te leggen.

Voorzitter Henk Luesink van de Barchemse 4Daagse kwam dit jaar met de suggestie voor Stichting Roparun als het Goede Doel. Hij heeft deze stichting van dichtbij meegemaakt en leren waarderen toen zijn vrouw Dinie overleed in 2015.

Arie Wezemer is verheugd dat ‘zijn’ stichting dit jaar is uitgeroepen tot het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse. Naast de financiële ondersteuning vindt hij het ook belangrijk dat Roparun hier in de buurt nog bekender wordt. Artsen of ziekenhuizen die een goede bestemming weten voor geld dat de lopers van de Roparun bijeen brengen, kunnen met de stichting contact opnemen. “De doelgroep is mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is – en hun naasten – en waarbij alles gericht is op de kwaliteit van leven. Het kan gaan om een nieuwe inrichting of een opknapbeurt van een kamer. We willen graag de omgeving prettiger maken. De patiënten moeten even vergeten dat ze ziek zijn.” De contactgegevens staan op de website www.roparun.nl. Op deze site staat een toegankelijk filmpje ‘Wat is de Roparun?

Bij de overhandiging van de cheque was Arie onder de indruk van het Dorpshuis ’t Onderschoer – de thuisbasis van de Barchemse 4Daagse – en van de vele activiteiten die in zo’n klein dorp als Barchem gehouden worden. “Daar moeten jullie zuinig op zijn”, zo liet hij weten. In 2019 neemt hij zich voor om daadwerkelijk mee te doen aan de Barchemse 4Daagse. Wellicht is hij er dit jaar, in 2018, ook bij de openingsavond op 27 juni bij – net voorafgaand aan de vier wandeldagen van 28 juni tot en met 1 juli.


Arie Wezemer van de Stichting Roparun (links) ontvangt een cheque uit handen van voorzitter Henk Luesink van de Barchemse 4Daagse