Goede Doel 2019: Seniorensoos Barchem

“Beschaving herken je aan de manier waarop je met je ouderen omgaat.” Dat was één van de mooie zinnen die naar voren kwam toen het bestuur van de Stichting Barchemse 4Daagse de Seniorensoos van Barchem uitkoos als het Goede Doel van de Barchemse 4Daagse 2019.

Wat dat betreft zit het met de beschaving wel goed in Barchem. Zo gaf de Barchemse Ondernemersvereniging eind vorig jaar een rolstoel aan de Woonplus Barchem, en op 16 januari van het huidige jaar ook een bijdrage voor het 55-jarig bestaan van de Seniorensoos Barchem. Want zo lang bestaat Seniorensoos Barchem al: oorspronkelijk opgericht op 2 december 1963 als ‘Bejaarden Sociëteit Barchem’ op initiatief van de Stichting Gezins- en Bejaardenwerk uit Arnhem, ten behoeve van de ouderen in Barchem, Zwiep en Nettelhorst.
Geheel in lijn met de tijdgeest is de naam veranderd in Seniorensoos. “Want”, zo zegt Anneke Koeleman, voorzitter en secretaris binnen de Seniorensoos, “tegenwoordig heb je het niet meer over een bejaardencentrum en over de bejaarden, maar over senioren”. We praten met Anneke, bestuurslid Ada Lievestro en ‘senior’ Annie Luesink over de soos.

Iedereen vanaf 65 jaar is welkom. In de praktijk zijn het vooral mensen van boven de 80, met hier en daar ‘een jonge blom’ van midden 70. Het gaat dan om Barchemers, bewoners uit Zwiep en Nettelhorst en mensen met Barchemse roots, die nu bijvoorbeeld in Lochem wonen. Anneke en Ada zeggen hierover: “We zien eigenlijk alleen maar een groeiend aantal senioren dat ons bezoekt, onder wie opvallend veel echtparen. Was het enkele jaren een bezoekersaantal van 25 tot 30 personen, inmiddels hebben we 55 mensen op de lijst staan. Bij onze activiteiten komen ze niet allemaal, maar bij een populair programma mogen we ons toch verheugen op zo’n 40 aanwezigen.”

De Seniorensoos heeft haar domicilie in de grote zaal van dorpshuis ‘t Onderschoer. Elke derde woensdag van de maand is er een activiteit. “We beginnen dan om twee uur, tot ongeveer half vijf. De senioren betalen een eigen bijdrage als ze aanwezig zijn, en dan krijgen ze twee kopjes koffie met cake of koek, een borreltje, en uiteraard het programma van die middag.”

Activiteiten zijn vooral optredens van zang- en muziekgroepen. Maar ook een presentatie van bijvoorbeeld een Cliniclown, een gehandicapte met hulphond of over de Apenheul wordt gewaardeerd. Evenals over een reis die gemaakt is naar bijvoorbeeld Australië of Rusland. “Eigenlijk heel verschillend”, aldus Anneke, “en we proberen er variatie in te brengen. Maar we merken wel dat muziek en zang heel populair is – en dan vooral de Hollandse meezingers.” Daarnaast bezoeken de bestuursleden ook de jarige senioren van 80 jaar en ouder voor het sociale contact en het voorkomen van eenzaamheid.

“We komen één maal per maand bij elkaar, en alleen juni en juli slaan we over. In augustus hebben we het Barchems Feest voor de senioren, dat we samen met Vereniging Contact, de Woonplus Barchem en de Zonnebloem verzorgen – inmiddels al voor het vierde jaar. In september beginnen we weer met het ‘gewone’ seizoen dat tot mei duurt. In mei sluiten we af met een rit met Bello. Dit jaar gingen we met 41 personen naar de Lindesche Molen waar zangeres Merel Gerritsen een optreden gaf. Het uitje werd afgesloten met een etentje.”

De Barchemse 4Daagse zet jaarlijks een organisatie in het zonnetje die (financiële) steun en aandacht verdient, en dit jaar is dat de Barchemse Seniorensoos. De financiële donatie van de Barchemse 4Daagse komt goed van pas, of zoals Anneke zegt: “De ene keer valt een activiteit wat goedkoper uit en de andere keer wat duurder. De mensen die komen optreden krijgen dezelfde versnaperingen als de senioren, en dat kan met een grote groep mensen behoorlijk oplopen. De ene keer kan het uit en houd je iets over, en de volgende keer moet je bijleggen. En in die gevallen is het wel fijn om een bedrag achter de hand te hebben. Of ook om eens iets extra’s te doen: dit jaar bijvoorbeeld met Kerst om ons 55 jarig bestaan mee af te sluiten?“


Namens de Stichting Barchemse 4Daagse overhandigt Henk Luesink de cheque aan ‘senior’ Annie Luesink, onder het toeziend oog van bestuursleden Anneke Koeleman en Ada Lievestro van de Seniorensoos.