Lochem in de race voor de titel ‘Wandelgemeente van het jaar’

De gemeente Lochem dingt mee naar de titel van Wandelgemeente van het jaar. Wandelkrant Te Voet en tevoetonline.nl maakten vrijdag 18 februari de namen van de drie genomineerde gemeentes bekend. Naast Lochem zijn dat de gemeentes Rhenen en Meerssen. Wie een jaar lang de titel mag voeren wordt grotendeels bepaald door publiekstemmen. Het oordeel van de vakjury is uiteindelijk doorslaggevend. De winnaar wordt op 14 april bekend gemaakt.

Trots op Lochem
“Het is een fantastische kans om ons nog meer als wandelgemeente op de kaart te zetten”, zegt wethouder Eric-Jan de Haan. “Onze gemeente is uniek in haar veelzijdigheid. In elke kern zijn er wel mooie routes te wandelen. Heel vaak uitgezet door enthousiaste vrijwilligers. Wat is er dan mooier dan dat daar landelijke aandacht naar uitgaat?” Dat beaamt Laura van der Linde, regiocoördinator voor Lochem bij Achterhoek Toerisme. Zij nam het initiatief om deel te nemen aan de wedstrijd. “Ik kon geen enkele reden bedenken om niet mee te dingen naar de titel. In eerdere jaren wonnen Winterswijk en Bronckhorst. En zeg nu zelf: de gemeente Lochem is prachtig en heeft voor ieder type wandelaar wel iets te bieden. Dat vonden de gemeente, VVV en Wandeldorp Barchem gelukkig ook, zodat we samen de eerste stappen konden zetten.”

De wedstrijd en stemmen
Om mee te kunnen doen moest er een enquête over wandelvriendelijkheid ingevuld worden. Deze vormt samen met een korte motivatie de bron voor de nominatie. Van de ongeveer 40 inzendingen worden drie gemeentes uitverkoren. Redacteuren van Wandelkrant te voet gaan op pad om een artikelen te schrijven over een route in iedere gemeente. Na publicatie van de artikelen kunnen lezers van het magazine of de online versie tevoetonline.nl tussen 8 maart en 10 april hun stem uitbrengen. De vakjury kiest de uiteindelijke winnaar.

Lochemse Berg Route
De redacteur die over Lochem gaat schrijven is uitgenodigd om De Lochemse Berg Route te wandelen. Deze route biedt de wandelaar veelzijdigheid. Zoals Eddy Brinkman van Wandeldorp Barchem zo mooi omschrijft: “Dit is een route die met haar prachtige natuur en de Lochemse Berg als letterlijk hoogtepunt, het agrarische karakter op de Enk, De Cloese aan de Berkel en de legende van de Witte Wieven, Lochem in bijna alle elementen vertegenwoordigt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vriendelijke gastvrije bewoners.”

Tenslotte
“Natuurlijk hoop ik dat Lochem gaat winnen”, besluit Laura van der Linde. We gaan ons daar ook echt voor inzetten. Ik hoop dat iedereen mee wil helpen: wandelaars, bewoners, ondernemers en iedereen die groen Lochem een warm hart toedraagt. Maar alleen al de nominatie en de publiciteit rond de artikelen en het stemmen brengt positieve energie in de gemeente. Voor nu zijn we erg blij met de nominatie en gaan we samen een plan bedenken om vanaf 8 maart stemmen te verzamelen. Goede ideeën zijn van harte welkom.”